joi, 9 iul 2020 - Anul XXV, nr. 159 (7464)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Efectele restricțiilor

Nervi, lacrimi și scandal la Policlinica Areni, după ce DSP a impus reguli stricte de acces

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Impunerea, de miercuri, 8 iulie a.c., de reguli stricte de acces la cabinetele medicale din Policlinica Areni din municipiul Suceava, pentru prevenirea îmbolnăvirilor și răspândirii noului coronavirus, a dus la aglomerație pe treptele instituției, la scandal din partea pacienților nemulțumiți și la lacrimi din partea personalului, depășit de situație. Marți, 7 iulie, inspectorul George Stoleri, de la Direcția de Sănătate Publică Suceava, a fost în control la policlinică și a constatat că la mai multe cabinete nu erau respectate regulile referitoare la numărul de persoane, la distanța obligatorie care trebuie păstrată, precum și în ceea ce privește programările. „La unul dintre cabinete, pacienții erau chemați de la ora 12.00, iar doamna doctor a venit la 13.30. Erau șapte pacienți la ușă și încă doi în cabinet”, a declarat, miercuri, dr. Stoleri.

În fața acestei situații, medicul inspector le-a solicitat medicilor ca triajul epidemiologic să se facă înainte ca pacienții să intre în clădire și să fie permis accesul la cabinete pentru un număr limitat de persoane, pentru a se putea respecta regulile de distanțare socială. Astfel, miercuri dimineață pacienții și însoțitorii lor au primit pe treptele policlinicii chestionarul pe care trebuie să-l completeze și li s-a permis accesul în număr limitat, în funcție de programul și de activitatea la fiecare cabinet. În unele cazuri medicii nu au făcut programări exacte, pe zile și ore, în altele pacienții au venit mai devreme de ora programată, iar alții au venit fără să aibă deloc programare, cu intenția de a face acest lucru direct la cabinet, astfel că nu este greu de înțeles de ce s-a produs aglomerație și, evident, scandal.

Pacienții supărați și-au vărsat nemulțumirile pe asistentele care se ocupau de triaj la ușă, nu de puține ori cu strigăte, înjurături și cu forțarea intrării în policlinică, iar asistentele au încercat să-i oprească și să le explice, cu lacrimi de frustrare, că regulile impuse de DSP trebuie respectate. În absența unui serviciu de pază, această sarcină le revine lor și nu este deloc ușor. Pentru detensionarea situației, în jurul orei 11.00 pacienților li s-a permis accesul liber în policlinică, doar cu recomandarea și rugămintea de a se conforma normelor sanitare.

Unul dintre cei care a preferat să aștepte în continuare afară, pe trepte, a fost Gheorghe Danileț, din Milișăuți. El ne-a spus că a venit pentru rețeta soției și a avut programare la ora 11.00. „Am ajuns puțin mai devreme, la 11.00 a venit doamna doctor, i-am dat actele și a zis că ne aduce rețeta la 12.00”, a spus bărbatul, în vârstă de 71 de ani. L-am întrebat de ce nu merge să aștepte ora 12.00 pe o bancă în parcul de lângă policlinică și a răspuns că „doar n-o să vină doamna doctor să mă caute pe mine pe bancă în parc”. „Atâta timp cât nu mai este aglomerat, prefer să aștept aici. Dacă vine iar multă lume, nu stau, merg mai încolo, la distanță”, a mai spus omul, vizibil obosit de statul prelungit în picioare.

 

Medicii și-au asumat răspunderea că normele sanitare vor fi respectate

Medicul delegat al cabinetelor medicale grupate, dr. Iuliana Hău, a declarat că medicii nu mai fac față unui număr atât de mare de pacienți, iar inspectorul Stoleri, cu reglementările sanitare în mână, a precizat că normele trebuie respectate, atât de doctori, cât și de pacienți deoarece riscul de a apărea noi cazuri de Covid-19 este foarte mare. „Dacă apare un singur caz pozitiv la personal, se închide policlinica”, a avertizat dr. George Stoleri.

Ca urmare, acesta le-a cerut, miercuri, tuturor medicilor care au cabinete în policlinică să semneze că au luat cunoștință de obligația de a respecta normele sanitare și programul de lucru, în caz contrar urmând să fie sancționați. Amenzile pentru nerespectarea normelor de prevenție a îmbolnăvirii și răspândirii SARS-CoV 2 sunt între 2.000 și 6.000 de lei pentru persoane fizice și între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane juridice. Pentru nerespectarea programului de lucru afișat amenzile sunt între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 30.000 și 50.000 de lei pentru persoane juridice. 

Situația din Policlinica Areni este greu de gestionat, pe de o parte fiindcă medicii sunt organizați în forme diferite – cabinete pe persoană fizică, SRL sau cabinete care aparțin altor instituții (medicină legală sau expertiză), iar pe de altă parte pentru că policlinica este un centru medical în care majoritatea cabinetelor, chiar dacă sunt private, au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și pacienții beneficiază de consultații gratuite.

De asemenea, spre deosebire de ambulatoriul Spitalului de Urgență Suceava, unde medicii pot acorda doar două consultații/ oră, în Policlinica Areni medicii au dreptul la 8 consultații/ oră.

Dr. Iuliana Hău a arătat că marea majoritate a cabinetelor și-a reluat activitatea din data de 18 mai, dar au fost unii medici care au avut cabinetele deschise permanent, în lunile martie și aprilie. În acest imobil funcționează peste 35 de cabinete medicale, dar numai 20 sunt în forma asociativă de „cabinete medicale grupate”. Totuși, nici acestea nu au un director sau președinte cu putere de decizie, ci doar un medic delegat care asigură voluntar relația cu alte instituții. Ca urmare, contextul nu este unul favorabil pentru măsuri organizatorice unitare prin care legislația să fie mai ușor de aplicat și de respectat. În absența acestora, amenzile contravenționale aplicate de DSP, după cele două reprize de consiliere și îndrumare efectuate până acum, vor constrânge atât personalul medical, cât și pacienții, să urmeze regulile de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nervi, lacrimi și scandal la Policlinica Areni, după ce DSP a impus reguli stricte de acces.
 Vizualizări articol: 2012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nervi, lacrimi și scandal la Policlinica Areni, după ce DSP a impus reguli stricte de acces0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei