Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2020 - Anul XXV, nr. 157 (7462)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Domeniul medical

”Echipamente și Sisteme Medicale”, un nou program de licență în cadrul USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou program de licență va fi organizat în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, din cadrul USV. Intitulat ”Echipamente și Sisteme Medicale”, programul își propune formarea de specialişti de înaltă calificare în domeniul ingineriei aplicate pentru domeniul medical, care vor activa în cadrul laboratoarelor, cabinetelor, clinicilor și spitalelor.

Programul a demarat la sugestia instituțiilor locale din domeniul medical, precum Colegiul Medicilor, Spitalul Județean Suceava, clinici și laboratoare private, care se confruntă cu o lipsă acută de specialiști din acest domeniu. Dacă în Occident există în medie un astfel de inginer specialist la fiecare 6-10 membri ai personalului medical, în România deocamdată găsim un astfel de specialist la 200 persoane din sistemul medical.

O altă categorie a operatorilor economici ce susțin nevoia acestui program de studii o reprezintă firmele ce furnizează echipamente şi produse pentru domeniul medical și care au nevoie de un personal de vânzări calificat, care cunoaște caracteristicile acestor produse. În urma discuțiilor inițiate, majoritatea furnizorilor de servicii medicale din județ și-au subliniat susținerea unui astfel de program, iar comisia națională care l-a evaluat și-a dat acceptul, subliniind calitatea personalului implicat în pregătirea noilor specialiști.

 

Program de studiu de 4 ani, pentru aparatură medicală aflată într-o perpetuă creștere a gradului de complexitate

Noul program de studii va asigura o pregătire inginerească transdisciplinară, asumându-și responsabilitatea de a forma ingineri cu competențe în amenajarea, instalarea, exploatarea, întreținerea și depanarea aparaturii din laboratoare, cabinete, clinici și spitale, asigurarea serviciilor de telemedicină, sprijinirea personalului medical cu privire la utilizarea aparaturii, configurarea acesteia, proiectarea spațiilor dedicate blocului operator, ATI, organizarea secțiilor de imagistică sau tratament, dezvoltarea de proteze și orteze.

Programul are o durată de 4 ani, cu 240 credite, studii de zi și este aliniat cu programe similare de inginerie medicală din România și din Europa. Dintre materiile studiate amintim: Chimie, Biologie, Comunicare, Sisteme biologice, Grafică asistată de calculator, Informatică aplicată medicală în cursul anului I, apoi Biochimie, Biofizică, Farmacologie, Biomateriale, Fiziologie și patologie, Măsurări și instrumentație în al doilea an de studii. În cursul anului III studenții vor beneficia de studiul unor discipline de specialitate precum Aparate pentru terapie intensivă, Optică medicală și echipamente optice, Sisteme cu microprocesoare, Electronică medicală, Bazele medicinei dentare, pentru ca în cursul anului terminal să studieze Sisteme de execuție pentru aparatura medicală, Noțiuni de chirurgie, Prelucrarea semnalelor biomedicale, Echipamente medicale cu radiații, Bloc operator, Neuroștiințe, Telemedicină și Sisteme de imagistică medicală.

Partea practică a pregătirii de specialitate va fi susținută prin colaborări cu marile firme de echipamente medicale, dar și de o investiție importantă de câteva zeci de mii de euro pe care universitatea a făcut-o în utilarea unor noi laboratoare specifice programului de studii. Creșterea în permanență a complexității echipamentelor medicale face cu atât mai mare nevoia de specialiști bine instruiți, care să acorde asistență inginerească de calitate, în paralel cu respectarea normelor de securitate, sterilizare și igienă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Echipamente și Sisteme Medicale”, un nou program de licență în cadrul USV.
 Vizualizări articol: 1387 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
”Echipamente și Sisteme Medicale”, un nou program de licență în cadrul USV5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei