Județul Suceava a coborât în ultima săptămână pe locul 12 în clasamentul național privind numărul de noi cazuri confirmate de infecție cu coronavirus COVID-19, raportate la populație rezidentă, cu 14 cazuri noi la 100.000 de locuitori. Primele 3 locuri în această ierarhie sunt ocupate de județul Brașov, cu 46 de cazuri noi în această perioadă, județul Argeș, cu 40 de cazuri noi, respectiv județul Buzău, cu 33 de cazuri noi, toate datele având ca referință 100.000 de locuitori rezidenți în județele respective.
Situația Sucevei se încadrează în media națională, la nivelul întregii țări înregistrându-se 13 cazuri noi la 100.000 de locuitori. Astfel, deși păstrează în continuare primul loc în ce privește numărul total de cazuri diagnosticate pozitiv de la începutul acestei pandemii, județul Suceava a trecut pe parcursul ultimelor săptămâni de la statutul de principal focar național la o zonă relativ sigură. Acest fapt este ilustrat și în Figura 1, ce prezintă media săptămânală (mobilă) a numărului de noi cazuri COVID-19 la nivel național și la nivelul Sucevei. Observăm aici și faptul că, în contextul măsurilor de relaxare a restricţiilor de prevenire a răspândirii COVID-19 din lunile mai și iunie, România s-a apropiat de un al doilea vârf al pandemiei, similar cu cel din luna aprilie, însă acesta nu mai are județul Suceava ca principală componentă.
Referitor la compararea epidemiologică a celor două perioade de maxim, trebuie avut în vedere și faptul că în luna aprilie s-au efectuat, în medie, aproximativ 4.000 de teste pe zi. În luna iunie s-au efectuat, în medie, aproximativ 10.000 de teste pe zi.
Pe de altă parte, numărul testelor repetitive necesare monitorizării pacienților COVID-19 a fost mai ridicat în luna iunie decât în luna aprilie, însă putem totuși estima că noile cazuri pozitive din luna iunie sunt rezultatul unui număr cel puțin dublu de teste efectuate comparativ cu luna aprilie. În acest sens, pentru o corectă și utilă informare a publicului, recomandăm autorităților centrale să publice numărul zilnic de persoane nou testate și distribuția testelor efectuate pe județele de rezidență a persoanelor testate. Acest lucru ar permite monitorizări independente ale situației, precum și acțiuni specifice la nivel zonal sau regional de identificare a focarelor și de limitare a răspândirii acestora.
Pentru a oferi o imagine actualizată a situației epidemiologice la nivel național și a ilustra evoluția acesteia în ultimele săptămâni, prezentăm mai jos distribuția pe județe a numărului de cazuri noi înregistrate la mia de locuitori în luna iunie (în Figura 2), respectiv în ultima săptămână (în Figura 3). Astfel, județul Suceava a ocupat locul 5 în luna iunie, cu 79 cazuri noi la suta de mii de locuitori, după Brașov cu 135, Vrancea cu 132, Argeș cu 100 și Buzău cu 93. Dacă se analizează numărul total de cazuri noi din luna iunie, Suceava a fost pe locul 4, cu 496 de cazuri noi, după municipiul București, care are 1.178 cazuri noi, județul Brașov, cu 745, și județul Argeș, cu 581 cazuri noi în aceeași perioadă.
Comparativ, în ultima săptămână, județul Suceava a ocupat, așa cum am menționat în introducere, locul 12 la numărul de cazuri noi la mia de locuitori, după județele prezentate în culoare roșie și portocalie în Figura 3 (inclusiv municipiul București), respectiv locul 9 la numărul total de cazuri noi din această perioadă, cu 88 de cazuri. În această perspectivă, topul a fost ocupat de București cu 343 de cazuri noi, Brașov cu 256 și Argeș cu 231. Hărțile au fost realizate prin prelucrarea datelor oficiale publicate de Grupul de Comunicare Strategică, pe www.mai.gov.ro.
La nivel regional transfrontalier, evoluția continuă să fie una nefavorabilă, regiunea Cernăuți având 164 cazuri noi înregistrate la suta de mii de locuitori în luna iunie, valoare superioară oricărui județ din România, respectiv 38 cazuri la suta de mii de locuitori în ultima săptămână. Pentru întreaga perioadă a pandemiei, regiunea Cernăuți cumulează 4.972 persoane diagnosticate cu COVID-19, valoare superioară județului Suceava, ce a înregistrat 4.078 de cazuri. Subliniem faptul că regiunea Cernăuți este cea mai afectată regiune din Ucraina, raportând numărul de cazuri la populația regiunilor. Situația din Ucraina a fost obținută prin prelucrarea datelor oficiale publicate de www.phc.org.ua.
Răspândirea virusului SARS-CoV-2 s-a accentuat semnificativ și în Republica Moldova, unde numărul de cazuri COVID-19 a crescut cu 8.538 în luna iunie, comparativ cu o creștere de 7.898 de cazuri în România, în aceeași perioadă. Aceasta în condițiile în care populația rezidentă în România este de 7 ori mai numeroasă decât cea rezidentă în Republica Moldova. În ultima săptămână, 1.592 de noi cazuri s-au înregistrat în Republica Moldova, conform datelor oficiale publicate de www.msmps.gov.md.
Pentru a analiza măsura în care această comparație internațională este influențată de intensitatea procesului de diagnosticare COVID-19, menționăm că, în conformitate cu www.worldometers.info, în România sunt înregistrate 39.460 teste/1 milion de locuitori, în Republica Moldova sunt înregistrate 25.083 teste/1 milion de locuitori, iar în Ucraina sunt înregistrate 16.141 teste/1 milion de locuitori. Acest lucru poate conduce la concluzia că situația epidemiologică din cele două regiuni de frontieră ar putea fi chiar mai extinsă decât cea ilustrată în datele de mai sus, comparativ cu România.
În concluzie, România se îndreaptă către un al doilea vârf al pandemiei, situație așteptată ținând cont de procesul de relaxare existent, însă județul Suceava nu mai are o contribuție semnificativă la această situație epidemiologică, ci se încadrează în media națională. Pe de altă parte, sunt înregistrate focare multiple în zona de frontieră din Ucraina și Republica Moldova și este nevoie de o monitorizare atentă a acestora pentru a limita răspândirea acestor focare și în zonele limitrofe din nord-estul României.
(Analiză realizată de prof.univ.dr. Mihai DIMIAN și conf.univ.dr. Ionuț Cristea, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava)