Proteina numită factor neurotrofic cerebral (BDNF) joacă un rol esențial în crearea de noi neuroni, protejează neuronii existenți și contribuie la asigurarea supraviețuirii lor prin stimularea formării de sinapse - conexiuni ale unui neuron cu alt neuron -, fapt esențial pentru gândire, învățare și funcționarea cerebrală la niveluri superioare. Studiile au arătat că nivelurile BDNF sunt scăzute atât la bolnavii de Alzheimer, cât și la cei cu alte afecțiuni neurologice, incluzând epilepsia, anorexia nervoasă, depresia, schizofrenia și tulburarea obsesiv-compulsivă.
Producția de BDNF este stimulată de o diversitate de factori, incluzând exercițiile fizice, exercițiile terapeutice antistres, reducerea numărului de calorii, stimularea intelectuală, curcumina, acidul gras omega-3 etc.
În ceea ce privește vindecarea traumelor emoționale ce întrețin în corp un nivel ridicat de stres și tensiune, cabinetul nostru de psihologie vă oferă o gamă largă de servicii terapeutice prin ședințe individuale, seminarii, terapie online și tabere terapeutice. Alături de noi vă puteți elibera de traume și stres prin exerciții de respirație, tehnici terapeutice de relaxare, tehnici de echilibrare a funcționării celor două emisfere cerebrale, tehnici de intrare a creierului în starea Alfa – undele creierului sunt emise pe o frecvență între 9 și 14 Hz, tehnici speciale de eliberare a traumelor somatizate la nivel de țesuturi etc. Pentru a beneficia de o gamă completă de servicii care să vă ducă la o sănătate perfectă și un corp armonios, pacienții noștri beneficiază de expertiza în nutriție a colegilor de la Diet Club Centrul de Dietă din Suceava, Bacău și Brașov.
Mare parte din creșterea numărului de calorii ține de sporirea exagerată a consumului de dulciuri. Un om obișnuit mănâncă și bea, în prezent, incredibila cantitate de 72 kg de zahăr rafinat în fiecare an. Acest fapt este deosebit de îngrijorător, mai ales în lumina cercetărilor efectuate la UCLA, care evidențiază o puternică legătură între „dieta tipică a majorității societăților occidentale industrializate, bogată în grăsimi saturate și zahăr rafinat", scăderea nivelurilor de BDNF și, așa cum era de așteptat, deteriorarea corespunzătoare a memoriei.
Deci, în regenerarea creierului intervin 3 factori majori: moștenirea genetică, nivelul de stres și stilul de viață. Dacă asupra primului nu putem interveni, ultimii doi factori pot fi controlabili. Un stil de viață echilibrat se referă la echilibrul dintre minte, trup și suflet, adică o alimentație sănătoasă și adecvată, mișcare și echilibru emoțional. Acestea odată obținute vor duce implicit spre diminuarea stresului și un somn odihnitor. O alimentație necorespunzătoare conduce spre obezitate cu risc crescut de boli cardio-vasculare (hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, ateromatoză), de dislipidemie, de ficat gras (steatoză hepatică non alcoolică), de diabet zaharat (prin creșterea glicemiei și a rezistenței periferice la insulină), de cancere (30% din cancere sunt atribuite alimentației și obezității), de scăderea imunității (prin stocarea de vitamina D în adipocite). În timp, obezitatea duce la apnee în somn cu oxigenarea insuficientă a creierului, scăderea producției de BDNF, limitarea capacității de efort, probleme reumatologice (gonartroză, coxartroză, hernii), tulburări de dinamică și funcție sexuală (scăderea potenței, a libidoului, infertilitate) și implicit scăderea stimei de sine. Din păcate, pe lângă scăderea calității vieții, obezitatea scade speranța de viață cu 12-15 ani!
Studiile au dovedit că un număr redus de calorii prelungeşte viața și îmbunătățeşte calitatea acesteia prin faptul că evităm supraponderabilitatea și obezitatea. Hipocalorismul însă nu trebuie exagerat deoarece duce la dereglarea metabolismului. Aportul crescut de acid omega 3, de antioxidanți naturali (regăsiți în fructe și legume proaspete, semințe, ouă) și de acid folic previne alterarea funcției cerebrale. Acizii omega 3 nu pot fi sintetizați de către organism, trebuie deci să îi aducem din alimentație (cod, somon, macrou, ulei de soia, nuci, migdale, semințe de dovleac și in) și ajută la scăderea trigliceridelor din sânge.
În clinica Diet Club Centrul de Dietă veți găsi înțelegere, suport și soluții pentru problemele de sănătate legate de alimentație. Pentru a vă aduce un plus de sănătate și a beneficia de o educație nutrițională adaptată pe nevoile și particularitățile dumneavoastră apelați cu încredere la serviciile personalului specializat cu ani de studii în nutriție. Sunați la 0723 100 103 pentru a vă înscrie în Programul de Dietă de 13 săptămâni sau puteți opta pentru o consultație GRATUITĂ de 15 min. la Diet Club Centrul de Dietă Suceava!
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
Medic specialist Monica Foit Macisanu – Diet Club CENTRUL DE DIETĂ
Tel. 0723100103