Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut vineri, la solicitarea sa, o întâlnire de lucru în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pe tema modernizării Vămii Siret.
La discuții au participat directorul general al Direcției Generale a Vămilor, Marcel Mutescu, directorul executiv al Direcției Regionale Vamale, Dănuț Bolohan, șeful secției Drumuri Naționale Suceava, Romeo Caciuc, senatorul PNL de Suceava Constantin – Daniel Cadariu și primarul orașului Siret, Adrian Popoiu.
După discuții, președintele Flutur a informat că a solicitat această întrunire deoarece este vorba despre un proiect important, care a stagnat mult timp și care se va realiza cu fonduri europene.
Președintele CJ Suceava a amintit că în luna martie a acestui an a fost aprobată hotărârea de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ,,Modernizarea Biroului Vamal de Frontieră Siret, în vederea fluidizării traficului în punctul de trecere transnațională de pe frontiera de nord a României – DN2 (E85)”. Între timp au fost parcurse toate etapele prevăzute realizării documentației necesare pentru finanțare.
„Am discutat despre urgențele pe care le va rezolva acest proiect: scurtarea timpilor de staționare în punctul vamal prin montarea unui sistem de scanare tip portal, îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul vamal, reparații capitale și extinderea clădirilor, îmbunătățirea aspectului general, înlocuirea instalației sanitare și racordarea punctului de frontieră la alimentarea cu apă potabilă și la sistemul de canalizare al orașului Siret - recent finalizat, reabilitarea copertinelor, a instalațiilor de iluminat și de furnizare a agentului termic, precum și asfaltarea drumului de la Siret până în vamă”, a explicat Flutur.
Acesta a subliniat că Biroul Vamal de Frontieră Siret este unul dintre cele mai importante birouri vamale din punct de vedere strategic și geografic, ce asigură la frontiera Uniunii Europene controlul vamal asupra tuturor categoriilor de mărfuri, cu un debit de peste 600.000 autovehicule anual, „drept care trebuie să arate și să funcționeze corespunzător”.
Finanțarea obiectivului de investiții, cu o valoare care depășește 10 milioane de euro, se face prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Flutur a mai spus că modernizarea PTF Siret este „încă unul dintre proiectele care au stagnat în perioada guvernării PSD”.