Toate autobuzele TPL Suceava care au fost vineri pe trasee, în municipiul reședință de județ, au avut atârnate de ștergătoarele ridicate măști albe de protecție.
Măsura a fost luată de către șoferii societății locale de transport în comun, participând astfel la o grevă japoneză organizată la nivel național de către Federația Transloc, în semn de solidaritate cu șoferul de autobuz “săltat” de polițiști joi, pentru că nu purta mască.
Evenimentul s-a petrecut la Bacău, unde un angajat de la regia locală de transport în comun a fost încătușat de poliţişti și dus la secție pentru că nu purta mască. Incidentul a fost filmat de un trecător, iar din imagini se vede clar că nici agenții care au intervenit nu respectau măsurile de protecție.
Problema obligativității purtării măștii de către șoferii TPL a fost ridicată și de către reprezentanții Sindicatului Autobuzul, din Suceava: “Temperatura din cabine se apropie de 50 de grade Celsius, cum am putea sta cu mască când nu poți respira bine nici fără mască, de la o asemenea căldură. Soarele bate direct pe noi, în cabină, să vină să stea în locul nostru cine nu ne crede și apoi să decidă că e obligatorie purtarea măștii, care, în această situație, poate fi de-a dreptul periculoasă, nu doar pentru noi, ci și pentru călătorii de care răspundem. Există o distanță de doi metri între noi și călători, există acel geam de protecție, nu ar trebui să fie obligatoriu să avem și mască. Dacă o ținem așa toată vara, pe caniculă, ne omoară alte probleme, nu coronavirusul”.
Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei "Măsuri de prevenire și control a infecțiilor, aplicabile pe durata stării de alertă", atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.
Persoanele care nu respectă obligația de a purta masca în spaţiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020) cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei.