Bazinul reprezintă aspectele creatoare ale ființei umane. Dezechilibrele ce se pot identifica la acest nivel se pot datora schemelor negative de gândire și acțiune privind sexualitatea.
Membrele inferioare sunt cele care ne permit să ne mișcăm, să avansăm, dar și să intrăm în legătură cu lumea, să socializăm. Problemele la acest nivel pot evidenția frica de a avansa, frica față de viitor.
Coapsele ne susțin structura corporală, reprezentând un punct de sprijin și puterea de a merge înainte. Ele mai sunt legate de conștientizarea limitelor noastre și dorința de a le depăși. Dezechilibrele ce se pot manifesta la acest nivel pot scoate la suprafață o traumă afectivă ce există în subconștientul nostru și adesea chiar un sentiment cum că am fost trădați sau abandonați. Coapsele mai sunt uneori considerate a fi în legătură subtilă cu aspectele emoționale.
Genunchii sunt în legătură subtilă cu necesitatea de a înțelege că, dacă vrem să avansăm, trebuie să ne adaptăm circumstanțelor (manifestarea unei stări de supunere, de umilință). Ei mai implică o stare de suplețe interioară dublată de o stare de forță lăuntrică, pentru a fi capabili să ne adaptăm pentru a avansa. Dezechilibrele manifestate în zona genunchilor pot să indice manifestarea unei stări de orgoliu și încăpățânare care generează un refuz în a ne adapta situației, de a fi flexibili în fața situațiilor vieții. O altă situație ar fi în cazul ființelor care se lasă îngenunchiate mult prea ușor de dificultăți, care fac prea multe compromisuri, călcând adesea peste intuiție și convingerile personale care se îndepărtează de scopurile stabilite în viață și refuză să evolueze.
Gambele ne permit să avansăm, să mergem către viitor, către ceilalți. Dezechilibrele ce se pot manifesta la acest nivel pot apărea atunci când ne simțim limitați în acțiunile noastre, în proiectele noastre de către ceilalți sau chiar de către noi înșine sau când avem senzația că ne lipsesc mijloacele de a ne realiza planurile de viață.
Gleznele reprezintă capacitatea de a porni înspre noi direcții, noi decizii, o stare de flexibilitate lăuntrică, de adaptabilitate. Sunt corelate cu o stare de stabilitate, dar și de suplețe în legătură cu relațiile noastre cu ceilalți. Probleme la acest nivel pot să apară atunci când ne simțim îngrădiți în ceea ce dorim să întreprindem, împiedicați în direcția pe care dorim să mergem sau constrânși să mergem pe un drum pe care nu dorim sau ne simțim incapabili de a avansa în direcția propusă.
Labele picioarelor reprezintă ancorarea, conexiunea cu pământul (împământarea). Reprezintă urma, amprenta pe care o lăsăm în această lume prin rolul social pe care îl avem. Mai reprezintă criteriile noastre și convingerile legate de viață, dar și capacitatea de a ne adapta la realitatea exterioară, de a fi, cum se spune „cu picioarele pe pământ”. Dezechilibrele din această zonă pot indica un refuz de a avansa, de a evolua sau teama de a stagna în viață, faptul că ne cramponăm de o anumită poziție socială sau de o anumită atitudine lăuntrică.
Degetele de la picioare reprezintă dorința de adaptare la realitatea înconjurătoare, la asperitățile mediului, dorința de a avansa. Ele reprezintă un punct de echilibru și de percepție a mediului înconjurător.
Degetul mare de la picior este un punct de echilibru care ne susține pentru a putea avansa. Pe acest deget se află Meridianele Splină-Pancreas și Ficat.
Degetul al doilea de la picior este corelat cu direcția pe care o luăm în viață. Pe acest deget se află Meridianul Stomac.
Degetul al treilea de la picior este corelat cu o stare de creativitate și sexualitate.
Degetul al patrulea de la picior este corelat cu o stare de unitate afectivă. Pe acest deget se află Meridianul Vezică Biliară.
Degetul mic de la picior este în rezonanță cu starea de ascultare lăuntrică. Pe acest deget se află Meridianul Vezică Urinară.
Psiholog Mihai Moisoiu