Un nou program de studii universitare de masterat intitulat ”Securitate Cibernetică” a fost lansat spre aprobare și punere în aplicare de către conducerea Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul USV. Proiectul se încadrează în politica generală a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, de formare a specialiștilor cu pregătire superioară într-un domeniu de mare actualitate și cu țintă pe termen lung în aria securității cibernetice.
USV informează, printr-un comunicat de presă:
”Programul de studii de masterat <Securitate Cibernetică> este coordonat în cadrul Departamentului de Calculatoare, Electronică și Automatică al facultății, asigurând pregătirea pe nivelul 7 al Cadrului European al Calificărilor - EQF (Ciclul II Bologna – Studii de masterat) în principal a studenților absolvenți ai ciclului de licență dintr-o facultate de profil având următoarele domenii de studii de licență: Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale, Calculatoare și tehnologia informației și Ingineria sistemelor. Dar acest program poate fi urmat și de studenți absolvenți ai unor facultăți cu profil tehnic, care se încadrează în domeniul fundamental Științe Inginerești, completând astfel pregătirea de bază a absolvenților unui ciclu de licență.
Fiind în concordanță cu politica generală a universității, programul de studii universitare de masterat <Securitate Cibernetică> își asumă misiunea de a forma specialiști în domeniul ingineriei electronice, telecomunicațiilor și tehnologiilor informaționale, cu pregătire în aria securității cibernetice, capabili de a utiliza cunoștințe științifice și tehnice valoroase, de a contribui la progresul tehnologic, economic și social-cultural al societății românești și al lumii contemporane și de a se integra în societatea cunoașterii. În particular programul are drept misiune specializarea absolvenților de învățământ superior ingineresc într-un domeniu de mare actualitate și cu țintă pe termen lung – scăderea decalajului dintre cererea ridicată a pieței de muncă și numărul redus de specialiști. Un mediu cibernetic securizat necesită o forță de muncă înalt calificată, dar și un proces continuu de învățare.”
La nivel mondial se constată atât o lipsă acută de specialiști cât și de informație privind securitatea cibernetică, aceasta constituind poate cel mai important argument pentru adaptarea sistemului educațional la noul context. Programul de studii de masterat “Securitate Cibernetică” oferă oportunități de formare profesională într-un domeniu în continuă schimbare și care necesită personal din ce în ce mai specializat. Acest personal nou format va veni în întâmpinarea nevoilor angajatorilor care au dificultăți serioase în privința securității cibernetice și care au nevoie de specialiști în domeniu. Aceștia vor fi cei care vor oferi soluții de prevenire și contracarare a riscurilor și amenințărilor la care sunt supuse activitățile desfășurate în spațiul cibernetic.
Propunerea unui nou program de studiu intitulat ”Securitate Cibernetică” în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor se află în curs de activare la USV, fiind așteptată în acest moment suplimentarea cifrei de școlarizare aferentă noului domeniu de studiu de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.