Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat finalizarea cu rechizitoriu de trimitere în judecată a două dosare de evaziune fiscală cu prejudicii importante. Ce se remarcă este că sunt fapte foarte vechi, din perioada 2013-2015. Este încă o dovadă a faptului că mai ales dosarele pe linie economică ajung extrem de greu la o finalitate, iar uneori nu mai ajung deloc. Asta fără să mai punem la socoteală că după finalizarea anchetei penale urmează procesele care se întind cel mai adesea pe ani. Iar la final de multe ori părțile vătămate, chiar dacă li se dă câștig de cauză, nu au de unde să-și mai recupereze prejudiciile. Este practic un cerc vicios complicat, care pleacă cel mai adesea de la legislația permisivă.
Într-un prim caz prezentat de procurori, în perioada aprilie 2013 – martie 2014, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, un inculpat nu a înregistrat în actele contabile ori în alte documente legale operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate în cuantum de peste 1,1 milioane de lei, rezultate din activitatea de comercializare marfă, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 285.473 lei. De asemenea, inculpatul ar fi înregistrat şi declarat operaţiuni comerciale fictive și operaţiuni fictive de plăţi către furnizorii de mărfuri, prejudiciind bugetul de stat cu încă peste 135.000 lei. Prejudiciul total calculat depășește 421.000 lei, așadar spre 100.000 de euro.
Anchetatorii au trimis în judecată și un complice, contabilul societății, care ar fi efectuat operațiunile care îi erau obligații de serviciu fără să dețină documentele necesare.
Al doilea dosar de evaziune fiscală trimis recent în instanță de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava are în prim-plan doi inculpați, administratori ai aceleiași societăți, iar faptele sunt din 2015. Cei doi ar fi omis voit evidențierea în actele contabile a veniturilor realizate în valoare de 177.525 lei aferente operațiunilor comerciale de livrare mărfuri la intern (măsline diverse sortimente și tomate), realizate în perioada ianuarie-mai 2015 în urma achizițiilor intracomunitare de la8 societăţi comerciale, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 50.575 lei.
Corelativ achiziţiilor intracomunitare, cei doi inculpați au înregistrat în contabilitatea societății pe care o administrau achiziții fictive realizate de la o altă societate comercială în sumă totală de 595.850 lei și de la o alta în valoare totală de 6.757.093 lei, cu scopul de a crea avantaje fiscale de natura TVA-ului deductibil și a impozitului pe profit, consecința finală fiind diminuarea creanţei fiscale datorate către bugetul de stat în sumă totală de 1.663.428 lei.
În ambele cazuri, procurorii au dispus sechestru asigurător pe bunuri ale inculpaților, pentru recuperarea prejudiciilor.
Dosarele au fost înaintate spre a fi judecate la Tribunalul Suceava.