Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan și-a exprimat preocuparea pentru protejarea oamenilor și a bunurilor prin diminuarea riscului de inundații și de alunecări de teren. În acest context, parlamentarul sucevean s-a adresat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, căruia i-a adresat mai multe întrebări legate de acest subiect. Mai exact, Ioan Balan dorește să afle care este planul de investiții în infrastructura specifică de mediu pentru eliminarea riscului de inundații și alunecări de teren pentru perioada 2021-2027. Legat de județul Suceava, deputatul liberal vrea să știe ce localități, cu istoric în producerea de inundații și alunecări de teren, vor beneficia în anii următori de finanțări consistente pentru construirea de amenajări împotriva celor două evenimente naturale. În plus, Ioan Balan l-a întrebat pe ministrul Mediului care sunt amenajările hidrografice care vor fi programate pentru investiții în județul Suceava în următorul exercițiu financiar.
Aceste preocupări vin după ce ploile consistente din luna iunie au creat o serie de probleme prin diferite localități ale județului, chiar dacă nu de dimensiunea celor din urmă cu 12 ani.
”În ultimii 30 de ani, protecția populației împotriva riscurilor generate de calamitățile naturale nu a reprezentat o prioritate pentru aproape nici un guvern. Din această cauză, anual, zeci de mii de gospodării sunt distruse de aluviuni și alunecări de teren, generând pentru cele mai multe dintre familii pierderi iremediabile sau chiar pierderi de vieți omenești. Și în cursul anului 2020 au fost afectate, cel puțin la nivelul județului Suceava, mai multe localități – Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Frasin, Putna – pagubele fiind unele semnificative. Din păcate, deși guvernele anterioare au avut la dispoziție fonduri europene nerambursabile consistente pentru a realiza investiții în infrastructura hidrografică și în amenajările specifice împotriva inundațiilor, acestea nu au promovat proiecte mature și fezabile, astfel încât localitățile aflate în risc să poată primi fonduri pentru asemenea lucrări”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul sucevean crede că prin deblocarea multor proiecte abandonate, dar și prin Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2021-2027, cât și structura Programelor Operaționale finanțate din Politica de Coeziune 2021-2027, actuala conducere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va avea capacitatea de a promova proiecte care să vină în sprijinul oamenilor și comunităților în care aceștia trăiesc.