Creșterea concurenței pe piața educațională din România și necesitatea introducerii unor programe de studiu noi, conforme cu schimbările cererilor de pe piața globală a muncii, au determinat conducerea Facultății de Științe Economice și Administrație Publică (FSEAP) din cadrul USV să organizeze admitere pentru un nou program de studiu de master, intitulat ”Globalizare și diplomație economică”. Prin această nouă specializare FSEAP și-a propus o diversificare a ofertei educaționale cu programe de studii noi și atractive, care nu se regăsesc în alte universități din România sau sunt reduse ca număr la nivelul țării.
Începând din această toamnă facultatea pune la dispoziția celor interesați 50 de locuri, programul de studiu de masterat „Globalizare și Diplomație Economică” (GDE) încadrându-se în misiunea declarată a universității sucevene. Astfel, acest nou program de studiu contribuie prin specificul pregătirii și competențele dobândite la dezvoltarea regională și euro-atlantică, la promovarea intereselor economice ale României în țările în care există misiuni diplomatice cu care se pot dezvolta sau consolida relații economice reciproc avantajoase. Inițierea noului program de studiu vine ca răspuns la cerințele manifestate pe o piață a muncii dinamică, coroborată cu politica externă a țării noastre de promovare a intereselor economice și a colaborării cu țările Uniunii Europene în primul rând, precum și cu alte state ale lumii.
Într-un comunicat transmis de conducerea Facultății de Științe Economice și Administrație Publică se comunică faptul că: ”Oportunitatea noului program de master este dată de faptul că în aproape toate statele europene consumul privat a reprezentat principalul pilon al creșterii economice, în condițiile în care s-a înregistrat o creștere a veniturilor susținută și de o inflație redusă. În acest context se poate afirma că principala funcție a diplomației economice constă în analiza obiectivelor economice prin intermediul mijloacelor diplomatice, care se bazează inclusiv pe instrumente cu caracter economic. Strategiile diplomatice care vizează finalități economice atrag după sine rezultate politice. La aceasta se adaugă procesul de globalizare, care se manifestă în toate domeniile și care trebuie exploatat cu scopul de a oferi avantaje competitive unei țări în raporturile politice, economice și sociale pe plan internațional.”
Propunerea pentru noul program de studiu de master s-a realizat ca urmare a consultării cu instituții publice, agenți economic, ONG-uri, prin analiza programelor similare oferite de universități partenere din spațiul european, fiind impusă de o reordonare a priorităților la nivelul mediului economic mondial.