Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2020 - Anul XXV, nr. 151 (7456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchete lungi ca-n România

După patru ani de anchetă s-a stabilit că un mal neasigurat a dus la moartea unui om

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au finalizat ancheta privind un accident mortal de muncă produs pe raza comunei Moara tocmai în vara anului 2016. Ce a fost destul de clar încă de atunci a fost confirmat și de anchetă, însă după nu mai puțin de patru ani. Un muncitor a murit sub un mal surpat, în timpul unor săpături, tragedia având loc din cauză că pereții malurilor nu au fost asigurați, așa cum cer clar procedurile.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, pentru ucidere din culpă, a inginerului de șantier care răspundea de normele de securitate ale lucrării și a firmei pentru care lucra bărbatul care a decedat. Cei doi inculpați vor fi judecați și pentru infracțiunea de ”neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.

 

A murit sub ochii colegilor, după două surpări una după alta 

Patru bărbați lucrau în ziua de 27 iunie 2016 la săpăturile şi montajul conductei de canalizare din comuna Moara. Bărbatul care avea să moară se afla singur pe fundul şanţului adânc de aproximativ 3 metri şi monta ţeava de canalizare, în momentul în care un mal de pământ de sub asfalt s-a surpat peste el, îngropându-l până la nivelul umerilor. Colegii de echipă au încercat să-l scoată, însă în scurt timp și celălalt mal s-a prăbuşit peste bărbatul de 59 de ani, îngropându-l în întregime. Cei aflaţi în jurul gropii au sunat de urgenţă la 112, iar un echipaj de descarcerare de la ISU Suceava a acţionat peste două ore pentru a putea extrage corpul neînsufleţit al bărbatului de sub stratul gros de pământ.

Bărbatul care a murit era din Plopeni și lucra pentru firma Tera Kiss SRL Volovăț.

Inginerul de șantier care răspundea de lucrare a declarat imediat după tragedie:

„Am făcut deja aproape 3 kilometri de canalizare în Moara şi nu erau semne de instabilitate a solului. Cred că pe acest segment de canal au mai fost săpături şi am avut de a face cu un pământ de umplutură, a cărui instabilitate a făcut să alunece şi să creeze această nenorocire”, spunea Virgil Harapu, inginer la firma din Volovăţ.

 

Concluzia care a dus la trimiterea în judecată

Acest inginer este trimis în judecată acum pentru ucidere din culpă.

Concluzia procurorului de caz este, pe scurt, următoarea: ”În urma cercetărilor s-a stabilit că atât societatea, în calitate de executant, cât și inginerul de șantier, în calitate de persoană responsabilă de securitatea și sănătatea în muncă la lucrarea de realizare a rețelei de canalizare și a stației de epurare în localitățile Moara Nica și Moara Carp, nu au dispus luarea măsurilor corespunzătoare de sprijinire a malurilor săpăturii (șanțul nu era asigurat cu panouri de protecție), pentru a evita pericolul de surpare a terenului și nici măsurile necesare de a supraveghea corespunzător lucrătorii privind interzicerea accesului în săpătură fără sprijinirea malului, inactivitate ce constituie cauză favorizantă a producerii accidentului de muncă în care și-a pierdut viața un bărbat”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți.  

SC Tera Kiss SRL și inginerul Virgil Harapu au fost așadar trimiși în judecată pentru ucidere din culpă. Rămâne de văzut dacă și judecătorii vor fi de acord cu concluzia procurorilor, legată de faptul că neglijențele inculpaților sunt o cauză favorizantă directă a tragediei.

Procesul a fost înregistrat recent pe rolul Judecătoriei Suceava.

Inculpatul persoană fizică și inculpatul persoană juridică se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului După patru ani de anchetă s-a stabilit că un mal neasigurat a dus la moartea unui om.
 Vizualizări articol: 1778 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
După patru ani de anchetă s-a stabilit că un mal neasigurat a dus la moartea unui om0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei