Patru bărbați și o femeie de Câmpulung Moldovenesc, din clanul de romi Lazăr, au fost săltați de polițiști, joi seară, în baza unor condamnări definitive emise de instanțele de judecată, într-un dosar privind oameni exploatați prin cerșetorie.
Inculpații Tudor Lazăr, Pardalian Lazăr, Livica Motan, Florea Lazăr și Gheorghe Lazăr au fost ridicați de numeroase echipaje de poliție și duși în Penitenciarul Botoșani, nu fără incidente.
Condamnata Livica Motan a început să se trântească pe jos și să simuleze o criză de epilepsie. La fața locului a fost chemat personal medical, care a confirmat că aceasta nu prezintă simptomele unei crize de epilepsie. În cele din urmă, toți cei cinci condamnați au fost transportați la Botoșani, unde au fost predați pentru încarcerare.
Pedepsele stabilite de Tribunalul Suceava, și confirmate în mare parte de Curtea de Apel Suceava, sunt următoarele: bătrânul Gheorghe Lazăr are de executat 12 ani și 8 luni de închisoare, fiul Gheorghe Lazăr, zis ”Norocel”, 10 ani, Tudor Lazăr, 10 ani, Florea Lazăr, 6 ani și 3 luni, Lazăr Pardalian 8 ani și 6 luni, Livica Motan – 10 ani de închisoare.
Liderul grupării, condamnat pentru două crime
Gheorghe Lazăr, ajuns la 82 de ani, era considerat liderul grupării. Individul a fost închis pentru două crime terifiante şi a fost suspect într-o cauză similară, rămasă însă cu autori necunoscuţi.
Eliberat condiționat, acesta s-a apucat, alături de membri ai familiei sale, de exploatare prin cerșetorie, una care a avut în prim-plan multă violență.
Afacere cu cerşetori. Una dintre victime făcea şi câteva sute de lei pe zi
Procurorii DIICOT au stabilit că inculpaţii au exploatat nu mai puţin de şapte victime, dintre care trei minore, iar faptele s-au comis în perioada 2013-2015.
„Profitând de starea vădită de vulnerabilitate în care se aflau victimele, acestea provenind din familii dezorganizate, cu o situaţie materială deosebit de precară, inculpaţii le-au exploatat prin obligare la practicarea cerşetoriei în folosul lor, obligându-le să apeleze în mod repetat la mila publicului în diferite localităţi rurale sau urbane, în care săptămânal erau organizate târguri şi pieţe, atât pe raza judeţului Suceava, dar şi în alte judeţe din ţară: Cluj, Neamţ, Botoşani, Arad, Bihor, Iaşi, sumele câştigate fiind însuşite în totalitate de către traficanţi”, arată anchetatorii.
Banii câştigaţi erau de ordinul sutelor de lei în fiecare zi.
De exemplu, una dintre victime a fost o minoră în vârstă de 15 ani, obligată să cerşească prin pieţe, târguri, în apropierea supermarketurilor şi a unităţilor de cult. Adolescenta primea bani de la trecători şi erau zile când câştiga şi câteva sute de lei, banii fiind însuşiţi în totalitate, susţin anchetatorii, de către Gheorghe Lazăr - „Norocel”. Când victimele nu câştigau suficient în opinia traficanţilor, erau bătute, legate şi torturate. Mărturisirile anchetatorilor sunt de-a dreptul îngrozitoare: „A legat-o de mâini şi de picioare, a lovit-o cu pumnii, picioarele şi cu diferite obiecte contondente, după ce mai întâi îi punea un căluş în gură, pentru ca vecinii să nu audă ţipetele victimei, dându-i de mâncare numai resturi adunate de prin gunoaie”, este un pasaj din ce au stabilit procurorii DIICOT.
Banii câştigaţi de pe urma acestei afaceri erau însuşiţi în totalitate de către membrii familiei Lazăr, mai spun anchetatorii.
„Din aceste sume, Lazăr Gheorghe - tatăl şi Lazăr Tudor - cel mai mare dintre fii, şi-au cumpărat un apartament într-un imobil tip vilă şi şi-au construit o casă, ambele imobile în municipiul Câmpulung Moldovenesc. De asemenea, cu sumele câştigate de victime din practicarea cerşetoriei şi-au achiziţionat diferite autoturisme care erau conduse de şoferi <angajaţi> şi cu care se deplasau în diferite localităţi din ţară”, au susţinut procurorii în faţa judecătorilor, în februarie 2015, atunci când au cerut arestarea preventivă a inculpaţilor.
Acum, dosarul a ajuns la punctul final.