Tumorile benigne sunt expresia unui proces de reprimare, de nemanifestare a unor trăiri, sentimente etc, proces care poate avea diferite motivații, ținând de structura psihică a persoanei respective (fire timidă, retrasă, inhibată, lipsită de încredere etc.) sau de anumite condiții aparent exterioare care au forțat-o să adopte această atitudine. Nemanifestate și reprimate fiind, aceste trăiri, emoții, sentimente și gânduri se vor acumula.
Tumorile maligne (canceroase): cauza subtilă este reprezentată de tendința organismului de a se proteja de un traumatism repetat la nivelul aceleiași zone. Traumatizarea fizică, mecanică, chimică etc. a aceleiași regiuni din corp în mod repetat induce inițial o reacție de apărare, mai întâi acută (inflamație acută) și ulterior cronică (fibroză și proliferare), care în timp poate degenera.
Același lucru se produce și atunci când este vorba de o agresiune subtilă, mentală sau emoțională ce afectează o anumită sferă vibrațională a ființei. Din acest motiv există inițial o tendință spre reacții extreme de apărare: manifestări emoționale (ale mâniei, durerii, indignării etc.), corespunzând fazei inflamatoare acute. Dacă acestea sunt reprimate, iar trauma se repetă, va fi generată o reacție proliferativă - întâi în plan energetic și, mai apoi, în cel fizic (tumora propriu-zisă). Termenul de proliferare se referă la nivel subtil la acumularea progresivă de amărăciuni, resentimente, trăiri negative, emoții mascate, gânduri distructive. În timp, printr-un proces de coborâre treptată a nivelului de vibrație similar celui descris mai sus, vor fi generate manifestări în plan funcțional (energetic) și, în final, și în plan fizic.
Fiecare dintre noi are o zonă anatomică (funcțională) mai sensibilă, predispusă să dezvolte o anume patologie. Suprafața respectivă corespunde preocupării pentru un anumit aspect al vieții și, mai ales, manifestării unei tendințe morbide de a atrage prin rezonanță exact solicitări vizând acel aspect dizarmonios.
Cancerul la uter reprezintă reprimarea dorinței de intimitate, de a avea un cămin, de a fi mamă, de a ne manifesta maternitatea.
Cancerul la colul uterin reprezintă reprimarea dorinței de a fi tratați cu respect, cu atenție, cu delicatețe în relațiile de cuplu.
Cancerul la ovare, prostată, testicule reprezintă reprimarea sau manifestarea necorespunzătoare a pulsiunilor erotice.
Cancerul la vezica urinară reprezintă reprimarea dorinței de a ne afirma drepturile în relațiile cu semenii.
Cancerul la rinichi reprezintă reprimarea dorinței de armonie în relațiile cu semenii.
Cancerul la colon reprezintă reprimarea dorinței de asigurare a condițiilor elementare de subzistentă.
Cancerul la stomac reprezintă reprimarea dorinței de a ne afirma, de a dobândi întâietate.
Cancerul la esofag reprezintă reprimarea dorinței de a scăpa de opresiune, de constrângeri.
Cancerul la ficat reprezintă reprimarea dorinței de a ne exercita voința.
Cancerul la sân reprezintă reprimarea impulsurilor afective.
Cancerul la plămâni reprezintă reprimarea dorinței de comunicare (afectivă) și/sau de cunoaștere.
Cancerul la laringe reprezintă reprimarea dorinței de a ne verbaliza așteptările de la alții, supărările etc.
Cancerul la tiroidă reprezintă reprimarea dorinței de a ne exprima, de a ne exercita energia creatoare.
Cancerul la piele reprezintă reprimarea dorinței de a ne crea/menține o anumită imagine în ochii semenilor.
Unele tumori benigne pot suferi un proces de transformare malignă, mai ales când sunt expresia tendinței exacerbate la autoprotecție a organismului traumatizat – persoanele care și-ar dori să fie deschise și să se manifeste liber, spontan, în concordanță cu natura lor interioară, dar cărora li se răspunde cu agresivitate, ceea ce le traumatizează. Pentru a se proteja, ele vor reacționa prin izolare, închidere, închistare, pietrificare. Suferința devine o entitate autonomă (tumora malignă) ce capătă corp fizic, se înstrăinează de organismul gazdă, îl dușmănește și intră în competiție cu acesta. Individul se înstrăinează de sine și se complace în conjuncturi traumatizante. Astfel de tumori se pot vindeca doar prin alchimizarea acestor energii negative în energii ale armoniei, iubirii și iertării.
Psiholog Mihai Moisoiu