Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iun 2020 - Anul XXV, nr. 147 (7452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dosar DIICOT

Ancheta privind ”cel mai mare falsificator de bancnote din istorie” a plecat de la bancnote false plasate pe piața din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au acționat într-un caz de falsificatori de bancnote de 100 de lei care ajunseseră la un nivel al falsurilor extrem de ridicat.

Liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume, susțin procurorii DIICOT într-un comunicat de presă care a făcut ieri turul în toată media din România.

Un amănunt în plus, despre care vă putem relata, este că în urmă cu aproximativ 3 ani de zile, polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava au avut date despre membri ai grupării care au plasat bancnote false de 100 de lei în Suceava. Conform surelor noastre, la vremea respectivă au existat imagini de pe camerele de supraveghere care au ajutat mult la depistarea unui ”fir” în anchetă. Ulterior, cercetările au fost preluate de structura centrală a BCCO și a DIICOT, pentru că bancnotele false de 100 de lei invadaseră toate colțurile țării. Datele obținute la Suceava au avut un rol primordial în faza de debut a anchetei, punctul de plecare practic al cercetărilor.

 

Peste 17.000 de bancnote de 100 de lei falsificate

Ieri, pe 24 iunie, procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu Oficiul Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat cinci percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a orașului Bușteni, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înșelăciune și complicitate la înșelăciune.

Procurorii au documentat activitatea de falsificare a 17.065 bancnote din cupiura de 100 lei, prejudiciul ridicându-se la peste 1,7 milioane de lei.

”Liderul grupului infracțional avea rolul de a-i coordona pe ceilalți membri, fiind implicat în procurarea/deținerea de materiale și instrumente necesare falsificării, în falsificarea de monede și punerea acestora în circulație, inducând astfel în eroare mai multe persoane. În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, au explicat procurorii DIICOT. 

 

Falsuri atât de reușite încât nici măcar specialiștii nu le detectau

Bancnotele de 100 de lei erau realizate pe suport de polimer și aveau imitate toate elementele de siguranță destinate publicului, fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic ”SUPER LEU”.

Nici măcar specialiștii nu realizau că primesc un fals în mână, atât de bine erau lucrate bancnotele

”Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă, fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când aceasta era identificată în circuitul financiar cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei. În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare – bănci comerciale) nici unul nu a putut oferi suport informațional întrucât nu și-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals”, au explicat procurorii DIICOT.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, al ofițerilor Europol, al ofițerilor din cadrul Institutului Național de Criminalistică, al specialiștilor din cadrul Băncii Naționale a României și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Trei suspecți au fost conduși la sediul DIICOT pentru audieri în acest caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ancheta privind ”cel mai mare falsificator de bancnote din istorie” a plecat de la bancnote false plasate pe piața din Suceava.
 Vizualizări articol: 5818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Ancheta privind ”cel mai mare falsificator de bancnote din istorie” a plecat de la bancnote false plasate pe piața din Suceava4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei