Prima și cea mai amplă testare pentru imunitatea la Covid-19 a întregii populații dintr-o regiune începe la 1 iulie a.c. în Bazinul Dornelor, datorită omului de afaceri Jean Valvis, acționarul majoritar al Grupului Valvis Holding. Acesta a donat aparatură de înaltă tehnologie și 10.600 de kituri Spitalului Municipal Vatra Dornei, în scopul depistării anticorpilor la noul coronavirus. Actul de donație a fost semnat ieri de Jean Valvis și managerul spitalului dornean, Valentin Stan. La eveniment au fost prezenți primarul de Vatra Dornei, Ilie Boncheș, vicepreședintele Carpathian Springs, Dumitru Pardău, și reprezentantul companiei Roche Diagnostic.
Testarea se face la cerere, gratuit, iar după epuizarea celor 10.600 de kituri de diagnostic acestea vor fi completate până la 45.000, cât este întreaga populație din Bazinul Dornelor. Echipamentele au fost puse în funcțiune ieri și primul care s-a testat a fost Jean Valvis. El a fost urmat de primarul din Vatra Dornei și de managerul spitalului și toți au avut rezultate negative, ceea ce arată că nu au fost infectați cu Covid-19. Jean Valvis a declarat că și-ar fi dorit un rezultat pozitiv deoarece trecerea prin boală i-ar fi conferit imunitate. După vizitarea laboratorului de testare, care funcționează în cadrul Spitalului Municipal, Jean Valvis a explicat că a luat decizia de a finanța această campanie de testare a anticorpilor la înmormântarea celui care a fost prim-vicepreședintele Grupului Valvis Holding, Stelian Chiforescu, „partenerul meu, fratele meu de suflet și prietenul meu”, în urmă cu aproximativ o lună, cu două motivații.
„Trebuie să întorc ceva comunității și oamenilor care m-au ajutat să creez”
În primul rând, omul de afaceri a arătat că de 28 de ani are afaceri în zona Dornelor și succesul brandurilor grupului – Dorna, La Dorna și Aqua Carpatica - se datorează oamenilor de aici. „Trebuie să întorc ceva comunității și oamenilor care m-au ajutat să creez, care m-au ajutat să fac cunoscută Aqua Carpatica în toată lumea. E o datorie morală. Datorită lor reușesc. Oamenii din Bazinul Dornelor sunt oameni cu suflet, serioși, cinstiți și de treabă. Fără ei nu aș fi reușit niciodată să înregistrez un asemenea succes. Încerc să le întorc un ajutor util, obiectiv, prin a face o radiografie a gradului de răspândire a pandemiei”, a declarat Jean Valvis.
Un al doilea motiv, la fel de important, este acela de a oferi epidemiologilor cifre concrete, reale, referitoare la gradul de răspândire a noului coronavirus și a gradului de imunizare a populației, astfel încât măsurile restrictive sau de relaxare să fie luate pe bază de măsurători. „M-am săturat de ipotezele policianiste, dacă trebuie să ne relaxăm sau nu. Să ne relaxăm sau să ne închidem trebuie să ne spună epidemiologii, iar epidemiologii au nevoie de date. Populația nu este scanată, nu este radiografiată. Ajut instituțiile statului, ajut Ministerul Sănătății să aibă date. Este o bază de date gratuită care va fi pusă la dispoziția autorităților publice. Întorc la oamenii mei ceva și dau criteriul obiectiv, științific, medicilor și ajut și eu cum pot comunitatea din Bazinul Dornelor și comunitatea de epidemiologi care ar trebui să aibă primul cuvânt la ce facem”, a spus Jean Valvis. El a subliniat că astfel de măsuri nu se pot lua pe baza discursului politic, ci a celui științific și pentru a da „ceva tangibil, concret unei decizii, cred că este absolut necesar să știm concret răspândirea acestui virus”.
Baza de date va fi pusă gratuit la dispoziția Institutului Național de Sănătate Publică
De asemenea, a afirmat omul de afaceri, testarea anticorpilor va avea și un efect psihologic pozitiv asupra populației și va contribui la redobândirea încrederii în semenii noștri: „Vin eu, fac test și îți spun că am anticorpi și nu trebuie să-ți fie frică de mine. Este un gest care va ajuta psihologic persoanele care au avut virusul și au fost asimptomatice”.
La finalul campaniei, estimat optimist a fi în septembrie sau, mai prudent, la sfârșitul acestui an, datele vor fi puse gratuit la dispoziția Institutului Național de Sănătate Publică.
În cadrul programului pot fi testați voluntar adulți, cât și copii, indiferent de vârstă. „Va fi un sprijin gratuit nelimitat, încercăm să scanăm integral populația”, a subliniat Jean Valvis.
Prognoza omului de afaceri pentru sfârșitul pandemiei este că aceasta nu se va termina prea curând și populația trebuie să fie pregătită pentru asta: „Ieșirea din această pandemie, din aceste măsuri de închidere nu este un sprint, este un maraton. Trebuie să ne pregătim psihologic și să știm că ieșirea din pandemie va fi un drum de lungă distanță. Trebuie să avem resursele necesare pentru o perioadă de timp destul de lungă”.
În cadrul evenimentului de ieri, Jean Valvis a transmis un mesaj către oamenii de afaceri, „care datorează succesul lor comunității în care operează”, cărora le-a recomandat „să înțeleagă că nu trebuie să critice statul, ci să ajute comunitățile lor”.
Primarul Boncheș: „După testare vom putea să ne apropiem fără nici o teamă unul de celălalt”
Atât primarul Ilie Boncheș, cât și managerul Valentin Stan i-au mulțumit lui Jean Valvis pentru donație, mai ales că aceasta s-a concretizat într-un timp foarte scurt, de numai 30 de zile de la momentul în care a fost anunțată intenția de testare a imunității la Covid-19 a întregii populații. Ilie Boncheș a făcut apel la primarii din Bazinul Dornelor, să mobilizeze populația să se programeze pentru testare. „Vrem s-o terminăm în cât mai scurt timp pentru a fi mai liniștiți. Această donație ne va ajuta să testăm imunitatea dornenilor împotriva acestui virus care ne încurcă de atâtea luni de zile. Sunt convins că după testare lumea va fi mult mai liniștită, mult mai calmă și vom putea să ne apropiem fără nici o teamă unul de celălalt”, a afirmat acesta.
Valentin Stan a arătat că echipamentul pentru testarea anticorpilor este funcțional începând de ieri, iar de săptămâna trecută a fost dat în folosință și aparatul de testare moleculară RT-PCR, pe care până ieri s-au efectuat peste 1.000 de teste. Managerul spitalului a apreciat că populația din Bazinul Dornelor a respectat în mare măsură regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus pentru că, dintre cele 1.000 de teste PCR, au fost pozitive mai puțin de 50.
Echipamentul donat de Fundația Valvis Spitalului Municipal Vatra Dornei este „cel mai performant din Europa”, după cum a precizat cel care l-a finanțat și este în valoare de 100.000 de euro.
Chimistul medical principal Doina Mitrofan, de la laboratorul spitalului, a explicat că testarea se face din sânge recoltat din venă, iar rezultatul în regim de urgență se obține în 18 minute și într-o oră în mod uzual. Capacitatea este de 86 de probe/oră, iar într-o zi se pot lucra circa 600 de probe, potrivit Doinei Mitrofan.
Pe lângă determinarea anticorpilor totali pentru Covid-19, cu acest aparat se pot face și alte analize medicale - analize calitative pentru hepatitele B și C, HIV, hormoni tiroidieni etc., astfel încât poate fi folosit și după pandemia cu noul coronavirus.
Activitatea de testare este coordonată de Spitalul Municipal Vatra Dornei în colaborare cu Fundația Valvis, Primăria Vatra Dornei și cu primăriile localităților din bazinul Dornelor.
Prin această donație, aportul pentru combaterea pandemiei al Grupului Valvis Holding, respectiv AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești, ajunge la suma de 300.000 de euro.
Prin depistarea anticorpilor la noul coronavirus, în Bazinul Dornelor va fi o oglindă clară cu persoanele care au imunitate la noul virus, indiferent dacă au avut simptome sau nu.