După ce ploaia torențială căzută sâmbătă după-amiază a afectat grav porțiuni din drumul județean care leagă centrul comunei Brodina de satul Brodina de Sus, din comuna Izvoarele Sucevei, apa învolburată fracturând drumul în câteva locuri, ploile căzute în timpul nopții de luni spre marți au făcut impracticabil același drum, care a devenit un râu învolburat.
Debitele mari de apă adunate într-un timp scurt au năvălit în cursul nopții pe drumul județean 176, spălând pe porțiuni întregi carosabilul de piatră. Cele mai grave probleme s-au înregistrat la km 23 al drumului, unde de aproape trei ani se fac lucrări de modernizare a traseului, incluzând reparații ale carosabilului și ale podurilor de peste râul Brodina. Din cauza întârzierilor înregistrate în finalizarea lucrărilor, apa și-a făcut loc de mai multe ori peste amenajările făcute, distrugându-le. La fel s-a întâmplat și în cursul nopții de luni spre marți, când apele învolburate au demolat lucrările începute la unul dintre poduri, au dărâmat gabioanele de piatră folosite la îndiguire și au făcut drumul impracticabil. La această oră locuitorii Văii Brodinei, care locuiesc mai sus de punctul nevralgic al drumului, sunt izolați, singura ieșire fiind spre Izvoarele Sucevei, pe un drum foarte dificil.
Revoltați, locuitorii zonei cer finalizarea lucrărilor de modernizare a drumului
Revoltați de situația în care au fost lăsați de autorități, localnicii din Brodina de Sus au trimis câteva imagini cu modul în care arăta drumul la primele ore ale dimineții, în speranța că cei responsabili vor încerca să le dea o mână de ajutor în finalizarea lucrărilor, care de ani de zile sunt rupte de ape. Unul dintre localnici ne-a spus: ”Primarul comunei Izvoarele Sucevei, de care aparținem, ne-a lăsat de izbeliște, nu suntem a nimănui. E un drum județean și de fapt arată ca un râu. Ce se întâmplă dacă trebuie să vină ambulanța sau este o urgență, pe unde trebuie să mergem?”
Am reușit să luăm legătura cu primarul comunei Izvoarele Sucevei, Mihail Mechno, care se apără, spunând: ”Pe o porțiune din acest drum județean clasat avem în implementare un proiect de modernizare prin PNDL, în acel sector fiind prinse spre executare două poduri mari, cu deschideri de 12 metri, aflate la 300 metri distanță unul față de celălalt. La unul din aceste poduri subcontractantul a renunțat la lucrare și au fost făcute variante de acces. La atâtea ploi însă, de o lună de zile, aceste variante s-au distrus. După ce am montat tuburi mari pentru acces provizoriu, apa a venit mare din nou și l-a distrus. Cum apa e mare în acest moment, nu putem face nimic, dar nu înseamnă că i-am lăsat de izbeliște. Termenul de finalizare este 17 august, iar directorul tehnic al firmei mi-a promis că dacă vremea o va permite lucrările vor demara pentru finalizarea lucrării.”
Dacă lucrările nu vor fi finalizate la timp, locuitorii zonei vor organiza noi proteste în această vară, până ce se vor face auziți și problema drumului de acces în sat va fi rezolvată.