miercuri, 24 iun 2020 - Anul XXV, nr. 146 (7451)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Centrul Pas cu Pas din Suceava - locul în care prinde contur o lume mai bună pentru copiii cu autism

Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui spectru vast de tulburări de dezvoltare, numit spectrul tulburărilor autiste sau spectrul de tulburări pervazive de dezvoltare. Autismul este caracterizat prin dificultăți de comunicare, interacțiune socială precară, dar și comportamente repetitive (stereotipii).

1 din 59 de copii suferă de disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau disfuncționalități de dezvoltare genetice. Ce face societatea? În 90% din cazuri, societatea marginalizează copiii cu autism, lucru ce le poate dăuna și mai mult.

O lume mai bunăse construiește în cadrul centrului Pas cu Pas din Suceava

Centrul Pas cu Pasdin Suceava a început, din 2019, să creioneze o lume mai bună pentru copiii cu autism. Specializat în terapie de recuperare a copiilor cu autism, tulburări comportamentale și de dezvoltare, Centrul Pas cu Pas reprezintă rampa de lansare spre o lume plină de zâmbete și de egalitate pentru copiii ce suferă de această tulburare.

Cu paşi mici, dar întotdeauna siguri, echipa - compusă din psihologi, logopezi, kinetoterapeuți, psihopedagogi și voluntari devotația centrului Pas cu Pas - face minuni, minuni la care mulți părinți nici nu mai sperau. Aceștia adoptă terapiile„pas cu pas” cu scopuri clare și rezultate pe măsură. Amintim aici de:

 

Terapia individuală ABA

Acest tip de terapie se bazează pe analizarea comportamentului copilului. Orice răspuns corect oferit de către copil este recompensat, pentru a adăuga încă o piesă importantă la puzzle-ului stimei de sine. Cu un program clar, bine stabilit, terapia individuală ABA are rolul de a transforma comportamentele greșite în comportamente potrivite, pentru ca integrarea în societate să fie una ușoară.

 

Terapia de grup

În cazul terapiei de grup vorbim de grupuri formate din 3-4 copii în cadrul cărora psihologul specializat lucrează la planul de intervenție al fiecărui copil. Scopul este dezvoltarea abilitaților de comunicare cu ceilalți participanți. Grupurile sunt formate în funcție de varstă, dar și de nivelul abilitaților fiecăruia.

Empatia este de bază în cazul acestei terapii, iar jocurile și comunicarea plusează asupra acestui lucru.

 

Terapia 3C (Conștientizare – Coordonare – Concentrare)

Terapia 3C are rolul de a optimiza întreg procesul de dezvoltare a comportamentelor normale ale copiilor cu autism. Aceștia nu conștientizează propria corporalitate și nici potențialul psiho-fizic. Prin terapia 3C, alături și de celelalte forme de terapie, copilul începe să deprindă unele lucruri ce țin de sine, fiindu-i utile pentru o integrare ușoară în societate.

 

Logopedie

Logopedia cuprinde exerciții de respirație, echilibru respirație-expirație, mișcări ale organelor fono-articulatorii, gimnastică corporală și nu numai. Acestea pot fi diferite în funcție de problema cu care copilașul în cauză se confruntă. Pentru rezultate deosebite, părinților le este recomandat să continue intervenția și acasă. Prin logopedie, vocabularul activ este dezvoltat, alături de cel pasiv, limbajul impresiv și expresiv și nu doar atât, implică corectarea și îmbunătățirea tulburărilor de limbaj și comunicare.

 

Kinetoterapie și masaj

Kinetoterapia este benefică și recomandată pentru a îmbunătăți abilitățile motrice și senzoriale, precum și controlul comportamentului. Puțini știu că mișcarea, în cazul copiilor cu autism, îi ajută pe copii să diminueze agresivitatea, stereotipiile și comportamentul hiperkinetic. Printre beneficiile copiilor cu autism ce urmează ședințe constante de kinetoterapie se numără o mai bună înțelegere, îmbunătățire în ceea ce privește răspunsul la diverse activități, precum și interacțiunea cu ceilalți și stabilirea contactului vizual.

Masajul terapeutic contribuie la creștea activă a rezultatelor terapiilor convenționale. Totodată, masajul îi ajută pe cei mici să doarmă mai bine, să se relaxeze, stimulându-le totodată atenția, concentrarea, dar și conștientizarea propriului corp și a reacțiilor acestuia.

Centrul Pas cu Pas pentru copiii cu autism Suceava le oferă părinților încrederea de care au nevoie pentru a spera în continuare la o lume mai bună. Pentru mai multe detalii părinții interesați sunt invitați să acceseze centrulpascupas.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul Pas cu Pas din Suceava - locul în care prinde contur o lume mai bună pentru copiii cu autism.
 Vizualizări articol: 1872 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Centrul Pas cu Pas din Suceava - locul în care prinde contur o lume mai bună pentru copiii cu autism5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei