Prim-ministrul României, Ludovic Orban și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur au participat, sâmbătă, la semnarea contractului pentru începerea lucrărilor de construcție a magistralei de gaze naturale de la Pojorâta la Vatra Dornei. Contractul a fost semnat de directorul companiei Transgaz, Ion Sterian, în fața centralei termice pe cogenerare din Vatra Dornei. La semnarea contractului au fost prezenți și primarul acestui municipiu, Ilie Boncheș, precum și parlamentarii PNL de Suceava, Angelica Fădor, Daniel Cadariu, Ioan Balan și Dumitru Mihalescul. Ion Sterian a spus că valoarea investiției este de 16,1 milioane lei, iar termenul de realizare a lucrărilor de 18 luni. Lungimea magistralei de gaz Pojorâta – Vatra Dornei va fi de 26,4 km. Directorul Transgaz a spus că își dorește foarte mult ca lucrările să fie finalizate înainte de termen și a solicitat inclusiv presei “să stea cu ochii pe constructor”.După semnarea contractului, Gheorghe Flutur a subliniat faptul că “aducerea gazului la Vatra Dornei înseamnă încă un pas pentru dezvoltarea orașului și a localităților învecinate, dar și o reducere a tăierilor de masă lemnoasă pentru încălzire”.
Flutur a evidențiat și sprijinul primit de la Guvernul Orban iarna trecută, datorită căruia locuitorii din Vatra Dornei au putut să beneficieze de căldură. „În Vatra Dornei circa 4.000 de apartamente s-au încălzit şi se încălzesc cu combustibil solid, cu lemn şi rumeguş. Avem, nu departe de aici, o altă centrală pe gaz metan, care este făcută pe un împrumut, prin celebrul program <Utilităţi şi mediu>. Din păcate, de 15 ani nu s-a finalizat acest proiect şi faptul că azi aţi semnat acest contract să vină gazul la Dorna înseamnă o speranță pentru Ţara Dornelor. Pentru zona Dornelor gazul metan înseamnă industrie şi în special industrie alimentară”, a spus Flutur. Președintele CJ Suceava a mai declarat că proiectul magistralei de gaz a fost blocat ani la rând de fosta guvernare PSD, care nu a promovat hotărârile de Guvern pentru trecerea din fondul forestier și agricol ale unor terenuri pe care urmează să se realizeze investiția. „Nici nu vreau să mă gândesc la istoric, la polemici. A durat foarte mult. Numai hotărârile de Guvern pentru acest proiect cât au durat. Și îmi aduc aminte anii trecuți, de cei din guvernare trecută, ba că ies mâine cu acestea, ba că ies în septembrie. Actualul Guvern a dat două hotărâri de guvern, care au reglementat trecerea prin domeniul forestier şi agricol al acestei magistrale”, a spus Flutur, care a adăugat că începerea acestui proiect este un mare câștig pentru stațiunea turistică Vatra Dornei și pentru întreaga zonă.
La rândul său, primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheș, a spus că ziua de sâmbătă, când s-a semnat acest contract, este o zi istorică pentru Vatra Dornei. „Acest eveniment rămâne obligatoriu în istoria Dornei și va duce la dezvoltarea municipiului, pentru a deveni din nou perla Bucovinei”, a spus Ilie Boncheș, care a ținut să-i mulțumească premierului Orban pentru cele 15 milioane de lei pe care Vatra Dornei le-a primit pentru asigurarea căldurii în iarna trecută.