Aproximativ 30 de angajați ai Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava nu vor beneficia de sporul de risc Covid, de 2.500 de lei, angajaţi care nu au îngrijit în mod direct pacienți cu Covid-19, însă au fost expuși mediului infecțios. Este vorba despre personalul TESA, aflat în contact cu personalul medical, de liftierii care au transportat cu ascensorul pacienții infectați, de dezinfectorii care au asigurat dezinfecția spațiilor după persoanele pozitive etc.
Președintele sindicatului Sanitas Suceava, Romică Balan, a declarat, joi, că personalul TESA, muncitorii și alți angajați din serviciul administrativ din toate unităţile sanitare publice au fost „uitați” de legea care prevede acordarea sporului de risc, astfel încât managerii de spitale nu au cum să acorde această sumă de bani acestor categorii de angajați.
Romică Balan a mai spus că pe durata stării de urgență nu se pot lua în calcul proteste sindicale, dar atunci când condițiile legale o vor permite, sindicatele vor susține eliminarea discriminării colegilor lor din alte departamente.
Practic, ceea ce vor sindicaliștii este ca Ministerul Sănătății să reglementeze un pachet de măsuri de stimulare financiară a tuturor salariaților din serviciile de sănătate publică, în așa fel încât să fie recunoscută activitatea tuturor profesioniștilor din sănătate în această perioadă dificilă, indiferent de locul de muncă, pe toată perioada acestei pandemii și nu doar pe perioada stării de urgență.
Menționăm că legea de aprobare a OUG 43/2020 privind acordarea stimulentului de risc a fost promulgată și publicată pe 18 iunie a.c. în Monitorul Oficial. Conform legii, stimulentul de risc se acordă personalului de specialitate medico-sanitar implicat direct în tratarea pacienţilor suspectaţi şi diagnosticaţi cu COVID-19 şi pe perioada stării de alertă, nu doar a stării de urgenţă. De asemenea, categoriile de beneficiari au fost extinse și la personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea și/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile.