Cazul de la Fălticeni, când două tinere polițiste au intervenit, luni, pentru a imobiliza un bărbat beat, care avea în mâini o sabie și un cuțit, aduce în discuție, mai ales printre polițiștii cu experiență, întrebarea cum pot face față femeile polițist în cazurile delicate. Asta în condițiile în care Poliția Română a schimbat de câțiva ani politica de încadrare a agenților, fără a mai fi locuri alocate pe sexe, asta și pe fondul presiunilor exercitate de organizațiile care insistă pentru drepturile egale ale sexelor, indiferent de domeniu și fără a fi cântărite avantajele și dezavantajele.
Așa s-a ajuns ca din promoția 2019, din totalul de 1.301 absolvenți, 525 să fie fete. Așadar, în jur de 40% din efectivul nou din poliție este reprezentat de femei. Asta în condițiile în care vorbim de agenții care acționează în stradă și sunt puși adesea în situația de a interveni în forță, pentru a imobiliza și încătușa indivizi agresivi. O regulă nescrisă a comandanților din poliție era până nu demult ca fetele să facă echipaj cu un bărbat, însă mai nou această măsură nu poate fi pusă în aplicare în toate cazurile. Asta pentru că în poliție sunt tot mai multe femei. De altfel, în alte state, echipajele de poliție sunt de regulă formate fie din bărbați, fie din femei.
Sigur că nu generalizăm, iar în județ sunt exemple de polițiste care au o pregătire fizică care le permite să facă față unor situații mai delicate, însă realitatea din teren este că multe, mai ales cele foarte tinere, nu prea pot face față unui infractor, de multe ori dezlănțuit. Se ajunge la situații hilare, când polițistele sunt chiar luate peste picior, iar în destule cazuri nu au avut curajul de a reacționa.
Cazul de la Fălticeni: cele două polițiste nu au fost atât de ferme în intervenție
Nu putem spune neapărat că cele două polițiste de la Fălticeni s-au făcut de râs, dar totuși intervenția acestora nu a fost una atât de fermă cum s-a prezentat inițial.
Ieri au apărut în spațiul public primele imagini care surprind intervenția poliției de la Fălticeni, în cazul bărbatului în vârstă de 50 de ani care se manifesta agresiv, luni, pe stradă, având în mâini o sabie și un cuțit. La fața locului a intervenit un echipaj format din două polițiste, care ulterior au fost lăudate de șefi pentru că au avut curaj să intervină și să-l imobilizeze pe bărbatul agresiv înarmat cu arme albe.
Pe imagini se vede însă că bărbatul, care era în stare avansată de ebrietate, se pune singur jos, iar primul care pune mâna pe el este un bărbat, agent de pază, aflat în timpul liber. Apoi, vine una din polițiste care îi pune bărbatului cătușe. Acesta este pe scurt scenariul încătușării. Se pare că înainte ca individul să cadă jos, una dintre polițiste l-ar fi pulverizat cu spray iritant lacrimogen. Cele două polițiste nu trebuie înfierate pentru că nu au făcut mai mult, însă cert este că problema rămâne aceeași: majoritatea tinerelor agente de poliție, tot mai multe de la an la an, nu fac față în cazul intervențiilor delicate.