Efectele negative asupra economiei, amplificate de criza medicală generată de pandemia de COVID-19, s-au răsfrânt în toată lumea și nu au ocolit nici Regiunea de Nord-Est a României, din care face parte și județul Suceava. Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan este de părere că putem profita de aceste probleme economice prin atragerea de investitori strategi în zonă.
”Marile companii din Uniunea Europeană și-au exprimat intențiile de relocare ale unor capacități de producție din Asia în spațiul Uniunii Europene, fiind vizate, în mod special, statele din Europa Centrală și de Est. Regiunea de dezvoltare Nord-Est continuă să conducă în topul european al sărăciei, măsurat prin intermediul unui indicator precis – Produsul Intern Brut/locuitor (exprimat în puterea de cumpărare standard), fiind unul dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, deși unele regiuni ale țării au continuat salturile în convergența reală, raportat la media UE27, Regiunea de Nord-Est a continuat să rămână în urmă, continuând să crească decalajele chiar și în interiorul țării. Cauzele principale sunt cunoscute: absența unei infrastructuri rapide de transporturi pentru mărfuri și numărul foarte mic de întreprinderi care să genereze valoare adăugată mare și locuri de muncă superioare”, a arătat Ioan Balan.
În acest context, parlamentarul sucevean i-a adresat mai multe întrebări ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, de la care dorește să afle dacă în perioada imediat următoare va promova un amplu pachet de facilități fiscale, astfel încât să fie stimulată relocarea unor investitori strategici europeni în regiunile de dezvoltare ale României cu un PIB/locuitor mic, așa cum este Regiunea de Nord-Est.
”Când este anticipată adoptarea acestui pachet fiscal și ce vor conține respectivele facilități? Având în vedere schemele de ajutor financiar deosebit de bune, promovate de Ministerul Finanțelor Publice în anul 2020, vă rog să precizați dacă intenționați să mențineți aceste măsuri și pe parcursul anului 2021 și dacă aveți în vedere promovarea unor noi scheme de ajutor/granturi pentru cele mai puțin dezvoltate regiuni ale României (Bucovina, Oltenia)?”, sunt alte două întrebări la care Ioan Balan așteaptă lămuriri din partea ministrului Finanțelor.