Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” din România, prin Filiala ”Plăieșii” din Suceava, a înmânat Spitalului Județean Suceava, prin intermediul președintelui filialei, colonel în retragere Neculai Niga, o diplomă de excelență prin care este apreciată activitatea spitalului, greu încercat în ultima perioadă.
Hotărârea acordării acestei diplome a fost luată de Filiala Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” din România în ședința Comitetului Executiv de dinainte de Ziua Eroilor, sărbătorită în acest an la 28 mai, de Înălțarea Domnului. Acordarea diplomei Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, având în vedere situația dificilă prin care a trecut și modul în care și-a desfășurat activitatea, a fost amânată până vineri, 12 iunie, când a fost oferită conducerii spitalului într-o ceremonie din timpul conferinței de presă organizate de conducerea spitalului.
Președintele Filiale ”Plăieșii”, colonelul în retragere Neculai Niga, a transmis mesajul adresat medicilor spitalului sucevean: ”Domnilor doctori, Dumneavoastră, medicii, sunteți eroi. Sunteți eroii noștri și ai întregii țări. Dumneavoastră, medicii și personalul din linia întâi, aveți tot respectul nostru, toate aplauzele noastre.
Medicii și întregul personal medical sunteți un grup de eroi, nu doar acum, în pandemie, ci permanent. Eroismul dumneavoastră este permanent. A fi erou înseamnă a fi martir și tradiția războinică le echivalează, eroii fiind cei care mor în război. Dumneavoastră ați ales să nu fiți martiri, dumneavoastră știți cât de eroic este drumul pe care l-aţi ales, dar dacă deveniți martiri, nu mai puteți fi eroi, adică nu mai puteți lupta pentru viață.
În momentele grele prin care am trecut în perioada pandemiei, v-am simțit aproape de noi, ne-am simțit în siguranță știindu-vă la datorie. Avem mare încredere în competența dumneavoastră și a spitalului pe care îl conduceți.
Vă datorăm stimă, respect și onoare și vă înmânăm această diplomă de excelență.”
Din partea Filialei ”Plăieșii” a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” a luat cuvântul și general în rezervă Ion Burlui, care le-a spus celor prezenți: ”Am revenit cu emoție la spital, în această curte unde practic întâlnim o atmosferă de muncă și o atmosferă de coagulare, de coeziune de grup. Experiența ne arată că practic caracterele se întăresc atunci când avem greutăți și atunci când sunt vicisitudini mai mari. Cu părere de rău am văzut că Suceava a trecut prin ceea ce a trecut din punct de vedere medical, dar vreau să luăm ceea ce este bun din acest lucru și să realizăm că ne-am întărit. Și vreau să cred că ne-am întărit în primul rând din punct de vedere moral, repoziționându-ne atitudinea față de oameni, față de cei ce muncesc, pentru că trebuie să-i apreciem pe oameni atunci când sunt, atunci când putem să ne uităm în ochii lor și să le spunem mulțumesc. Este normal să ne plecăm fruntea în fața celor ce muncesc și, domnilor doctori, vă mulțumim că ați acceptat propunerea noastră și acceptați vă rog să vă înmânăm Drapelul Tricolor al României. Și din nou vă rog să acceptați să primiți câte o insignă care marchează calitatea de membru de onoare al organizației noastre.”
După primirea drapelului și a insignelor asociației, ceremonia de decernare a diplomei de excelență a fost încheiată prin cuvântul de mulțumire al directorului spitalului sucevean, medicul chirurg Anatoli Buzdugan, care a ținut să remarce:
”Este un moment extrem de emoționant pentru noi și cred că pentru toți cei care au muncit cot la cot, indiferent dacă le-a fost greu, dacă au fost bolnavi și vă pot spune cu toată responsabilitatea, că marea majoritate dintre angajații spitalului care au trecut prin boală și-au dorit să revină cât mai repede în activitate. Acest act reprezintă o recunoștință a eforturilor conjugate depuse de societatea noastră, noi ca reprezentanți ai sistemului public de sănătate și ai celor care au fost alături de noi și cu gând, și cu suflet, sau care au făcut donații spitalului, în eforul general de a face în continuare lucrul pe care îl știm cel mai bine să-l facem: să îngrijim pacienții.”