Deputatul Ioan Balan este de părere că actualul Guvern va moderniza mai multe secțiuni de cale ferată atât la nivelul județului Suceava, cât și cele care fac conexiunea cu Bucureștiul și Ardealul. Parlamentarul sucevean l-a abordat pe ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și crede că proiectele de infrastructură feroviară vor fi puse în practică rapid. Astfel, izolarea unei întregi regiuni va putea fi eliminată și în felul acesta vor putea fi atrași investitori atât din țară, cât și din străinătate.
”Deși MasterPlanul General pentru Transporturi a fost aprobat de mai bine de patru ani de zile, iar între prioritățile acestuia se aflau atât autostrăzile Unirii și Moldovei, precum și rețeaua primară de cale ferată, în realitate, în ultimii ani nu s-a avansat cu niciun proiect în acest sens. De la instalarea Guvernului Orban lucrurile s-au schimbat radical. Din datele publice prezentate pe pagina Ministerului Transporturilor rezultă că două proiecte de infrastructură feroviară figurează între prioritățile dumneavoastră imediate. Este vorba despre secțiunile de cale ferată Ploiești – Focșani – Roman – Pașcani -Suceava – Dărmănești - Vicșani, respectiv Suceava - Ilva Mică – Cluj-Napoca. Așadar, este justificat să sperăm că în scurt timp vom vedea utilajele lucrând la modernizarea acestor linii de cale ferată”, a menționat Ioan Balan.
În acest context, deputatul liberal i-a adresat mai multe întrebări ministrului Transporturilor, de la care dorește să afle care sunt motivele pentru care guvernele, în perioada 2016-2020, nu au făcut niciun efort pentru a demara cele două obiective de investiții pentru modernizarea căii ferate.
”Având în vedere faptul că cele două proiecte au un cost estimat de circa 2,8 miliarde de euro, adică 13,62 miliarde de lei, vă rog să precizați care este stadiul pregătirii celor două proiecte, în vederea includerii lor la finanțare din fondurile europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2021-2027. De asemenea, vă rog să precizați termenele la care v-ați propus să realizați procedurile specifice: lansarea licitațiilor, realizarea studiilor tehnice, atribuirea lucrărilor de construire și termenul anticipat de realizare a investițiilor”, sunt două dintre întrebările adresate de Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean a amintit și faptul că închiderea unor linii secundare de cale ferată, care deserveau județele Suceava și Botoșani, a creat probleme pentru navetiști către locul de muncă. Pentru a veni în sprijinul acestor oameni, Ioan Balan crede că ar fi oportună redeschiderea unora dintre aceste linii secundare, motiv pentru care așteaptă un punct de vedere de la ministrul Transporturilor.