Lupta pentru supraviețuire face parte din natură, indiferent dacă, emoțional, ne situăm de o parte sau de alta a celor care se înfruntă.
O filmare impresionantă, care surprinde un moment rar întâlnit de un simplu turist venit să se bucure de frumusețile naturii, a fost realizată de către rangerul Cristin Cireș, aflat într-o acțiune de monitorizare în pădurile din Parcul Național Călimani.
Mai exact, Cristin Cireș a surprins atacul unei haite de lupi asupra unui cerb, în albia unui pârâu. Disperat, încolțit și chiar rănit, cerbul se luptă cu puternicii prădători, iar în cele din urmă, datorită unui sprijin neașteptat (rangerul care filmează), scăpă cu viață și se refugiază în pădure.
“Astfel de imagini, cu selecția naturală, chiar dacă sunt dure, sunt foarte greu de surprins și arată cum funcționează selecția naturală, exemplarele slabe fiind eliminate de prădători. Lupii atacă în haită și dirijează prada în locuri în care aceasta își pierde mobilitatea, de exemplu râuri, unde este ucisă”, au explicat reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care administrează Parcul Național Călimani.
Prădători foarte discreți și eficienți, lupii sunt văzuți foarte rar în libertate. Cea mai mare specie din familia Canidae, lupul este un carnivor care trăiește în haită și are un rol important în menținerea echilibrului ecologic și menținerea unor ecosisteme natural sănătoase.
Aceștia pot parcurge zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii și când atacă, pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră. Au simțuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul și văzul foarte dezvoltate, permițându-le să vâneze ziua și noaptea.
România are una dintre cele mai dezvoltate populații de lup din Europa.
Parcul Național Călimani este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureș, Bistrița-Năsăud și Harghita. Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.