Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2020 - Anul XXV, nr. 135 (7440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Semnificații psihosomatice – cap, emisfere cerebrale, plămâni, laringe, oase, mușchi, ovare, uter, sâni și prostată

Capul este în rezonanță cu tot ceea ce este de o importanță vitală, demn de luat în seamă în viața noastră. Este legat de nevoia de control, de a conduce, de nevoia de independență. Toate stările de încăpățânare care apar ca urmare a faptului că cineva și-a „băgat în cap” tipare mentale dizarmonioase s-a constrâns la o gândire liniară, limitată, se vor răsfrânge tot asupra sănătății și echilibrului zonei capului - dureri de cap, migrene, gânduri negative etc. Capul este legat de capacitatea noastră de a raționa, de a judeca la rece, de a rămâne ancorați în realitate, de a fi cu „capul pe umeri” sau cu „capul în nori”.

Dezechilibrele ce se manifestă în zona capului apar și atunci când persoana pune rațiunea înaintea sentimentelor (dezechilibru între rațiune și sentimente). Deseori durerile de cap apar atunci când dorim să gestionăm mental o emoție sau un sentiment puternic și nereușind putem spune că pierdem controlul și că acea emoție „ni se urcă la cap”. Durerile de cap se mai manifestă ca simptome atunci când vor să ne semnalizeze că ne-am asumat prea multe responsabilități, sarcini, care ne copleșesc, ne apasă, de unde și expresia „am atâtea pe cap”. La fel se întâmplă când ne lăsăm „duși de curent”, purtați de împrejurări și circumstanțe și „ne pierdem capul” sau când acționăm „fără cap” (aici rațiunea se manifestă insuficient în procesul decizional, fie apar stări de tensiune, de agitație mentală și ne pierdem claritatea și obiectivitatea ce trebuie să se manifeste în mod normal în procesele cognitive).

La nivelul creierului, emisfera dreaptă controlează predominant funcțiile jumătății stângi a corpului și este legată de capacități precum ar fi înțelegerea, creativitatea, intuiția, manifestarea sentimentelor, simțul spațiului și simțul estetic, artistic. Emisfera dreaptă corespunde energiei feminine, caracterizată prin receptivitate (ea este conectată energetic cu nara stângă).

Emisfera stângă controlează predominant partea dreaptă a corpului și este legată de abilitățile de logică, gândire analitică și rațională, de manifestările inteligenței noastre, de abilitățile asimilării limbilor străine și a matematicii. Emisfera stângă corespunde energiei masculine, emisive. Ea este conectată energetic cu nara dreaptă.

Plămânii sunt în rezonanță cu viața, suflul vieții, cu teama de moarte, de a ne pierde suflul, cu bucuria de a respira, de a trăi, dar și cu starea de tristețe, cu traumele trecutului, cu capacitatea de a ne exprima, de a ne lăsa inspirați de un eveniment, de o idee. Problemele respiratorii survin datorită refuzului de a exista, de a lăsa viața să intre în corp și dintr-o utilizare deficitară a energiei.

Laringele este în rezonanță cu starea de autoritate, cu puterea cuvântului, cu capacitatea de exprimare, cu capacitatea de a crea.

Oasele reprezintă structura, punctul de sprijin al vieții noastre, temelia ce ne susține pentru a face față problemelor și încercărilor vieții. Ele au și un rol de protecție (craniul pentru creier sau coloana vertebrală pentru măduva osoasă). Oasele sunt în rezonanță cu modul în care noi ne rigidizăm, ne pierdem flexibilitatea (atât la nivel mental, cât și somatic), cu structura, cu natura noastră cea mai profundă, cu convingerile și credințele noastre cele mai intime, cu principiile noastre de viață.

Mușchii reprezintă motorul, motivația, dorința, voința de a realiza ceva în viață, capacitatea de efort, de implicare, fiind cei care transformă gândirea în acțiune. Problemele ce apar la nivel muscular semnalizează lipsa motivației sau teama de a acționa, sentimentul că ne simțim blocați (stare de crispare, de contractură și tensiune la nivel emoțional și mental).

Aparatul genital evidențiază în plan subtil atitudinea noastră față de sexualitate, față de modul în care abordăm relațiile intime, dar și atitudinea noastră ca părinți față de relația cu copiii noștri.

Ovarele sunt corelate cu acceptarea sau neacceptarea identității feminine și a stării de maternitate, dar și cu problemele în relația cu propria noastră mamă, în relația cu copiii noștri, cu starea de creativitate.

Uterul este corelat cu relația cu copilul, dar și cu spațiul privat - reprezintă protecția căminului, tandrețea. Neînțelegerile din familie cât și problemele cu copilul pot declanșa afecțiuni la nivelul uterului.

Sânii sunt corelați cu starea feminității, de a fi femeie și a maternității, cu starea de a oferi și a primi plăcere, cu nevoia de afectivitate - se spune că femeile cu sânii mari pot manifesta o mare afectivitate, de protecție - simbolizează starea de feminitate, de maternitate, de hrănire, de creștere. La nivelul sânilor apar dezechilibre dacă există un eșec real sau imaginar legat de calitatea și rolul de a fi femeie sau de a fi mamă.       

La nivelul prostatei se manifestă 2 tipuri de energii: energia renală (reprezintă starea de vitalitate) și energia sexuală. Prostata rezonează cu starea de putere, atât sexuală, cât și socială sau profesională. La acest nivel se manifestă diverse dezechilibre atunci când ființa umană are impresia că își pierde din puterea (putere socială, sexuală, profesională) pe care o avea, că își pierde încrederea în sine. Cuvântul prostată s-ar putea traduce etimologic prin „a sta înainte”. După cum se știe, adesea problemele de prostată sunt însoțite și de probleme de erecție (una din cauze, abordată din punct de vedere psihologic, semnifică faptul că ființa nu mai poate să „stea înaintea” unor probleme de viață, că se simte neputincioasă față de o anumită situație dizarmonioasă).

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semnificații psihosomatice – cap, emisfere cerebrale, plămâni, laringe, oase, mușchi, ovare, uter, sâni și prostată.
 Vizualizări articol: 2007 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 27 voturi
Semnificații psihosomatice – cap, emisfere cerebrale, plămâni, laringe, oase, mușchi, ovare, uter, sâni și prostată5.0527

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei