Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a început procedurile pentru achiziția unei linii de testare rapidă Real Time PCR, similară cu cea pe care a avut-o în custodie de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, vreme de 3 luni. Testul pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR) stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului, din probe recoltate din exudat naso-faringian și prelucrate în laborator, cu ajutorul unui aparat special. De la introducerea probelor în aparat și până la obținerea rezultatului durează câteva ore.
Managerul spitalului, dr. Anatolii Buzdugan, a declarat, vineri, că în data de 15 iunie expiră contractul cu universitatea, astfel încât aparatul RT PCR pe care spitalul l-a avut de la USV se va întoarce în laboratorul instituției academice. USV începe proiectul de secvențiere a genomului SARS-CoV-2, la care va lucra tot în parteneriat cu spitalul, astfel încât are nevoie de linia de testare.
Dr. Buzdugan a arătat că Spitalul de Urgență are încă două aparate RT-PCR, primite de la Primăria Suceava, respectiv de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, însă „pentru testarea Covid la urgențele chirurgicale, la pacienții din UPU și la cei oncologici avem nevoie de un aparat similar cu cel pe care l-am avut de la universitate, pe care rezultatele se pot obține mai repede”. „De aceea am făcut o notă de fundamentare pentru achiziție. După estimările noastre, trebuie să menținem un număr foarte mare de testări”, a declarat dr. Anatolii Buzdugan.
Laboratorul de biologie moleculară al Spitalului de Urgență Suceava este coordonat de medicul Roxana Filip, doctor în științe medicale specializarea microbiologie, cu multiple stagii de cercetare/ predare la universități și institute de cercetare din Europa și SUA.
Un aparat de testare RT-PCR similar cu cel de la USV costă în jur de 60.000-70.000 de euro și va permite spitalului să-și dezvolte laboratorul de biologie moleculară nou înființat.
Echipamente similare există la Direcția Sanitar-Veterinară Suceava și la Direcția de Sănătate Publică Suceava, astfel încât dacă situația epidemiologică o va impune, capacitatea de testare în județul Suceava se menține ridicată.
Reamintim că linia de testare Covid-19 implementată de USV a fost transferată la Spitalul de Urgență Suceava la mijlocul lunii martie, după ce solicitările către Ministerul Sănătății, de a aloca un aparat RT-PCR județului Suceava, au rămas fără ecou. O echipă de medici de la spital și specialiști de la USV au lucrat atunci două săptămâni non-stop pentru operaționalizarea laboratorului pentru analiza SARS-CoV-2, astfel că în data de 31 martie acesta a fost pus în funcțiune, fiind posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienți. Echipamentele USV au fost achiziționate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană coordonat de prof.univ.dr. Mihai Covașă și prof.univ.dr. Mihai Dimian.