luni, 8 iun 2020 - Anul XXV, nr. 132 (7437)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Atracție

Muzică și trei hectare de natură pentru relaxare, la Cetatea Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva sute de vizitatori din țară și din Suceava s-au bucurat, în weekend, de seria de mini-concerte și spectacole organizate de Muzeul Național al Bucovinei și Centrul Cultural „Bucovina” la Cetatea de Scaun a Sucevei și la Muzeul Satului Bucovinean. Instituția s-a adaptat la noile măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, astfel că vizitatorilor li se măsoară temperatura și li s-a pus la dispoziție dezinfectant pentru mâini. În ciuda faptului că se intră în grupuri mici, oamenii au răbdare să aștepte și numărul de vizitatori din acest weekend arată că lucrurile încep să intre în normal. După cum spun organizatorii, „condiții mai sigure de distanțare ca la noi rar găsiți: aproape 3 hectare de natură în care să respirați tradiții populare, frumos autentic bucovinean, aer liber și curat, mireasma florilor și a verdelui crud. Și să nu uităm de razele soarelui care vă încălzesc și vă protejează”.

Conform evidențelor muzeului, vineri la Cetate au fost 94 de oaspeți, iar la Muzeul Satului Bucovinean – 39; sâmbătă au fost 181 la Cetate și 131 la Muzeul Satului, iar duminică, până la ora 14.00, la Cetate au fost 85 de oaspeți, iar la Muzeul Satului au fost 113 oaspeți.

Toți vizitatorii au fost din țară și din județ, marea majoritate tineri și familii cu copii. Tendința este de creștere, ceea ce arată că turiștii nu au teamă să vină la Suceava și că lucrurile intră treptat în normalitate. 

Pentru a marca această revenire, Muzeul Național al Bucovinei și Centrul Cultural Bucovina au pus în aplicare proiectul „Dor de viață, dor de cântec”, cu spectacole în paralel la Muzeul Satului Bucovinean și în curtea interioară a Cetății de Scaun a Sucevei. Proiectul a început în acest weekend și se va derula, conform directorului Centrului Cultural, Sorin Filip, la fiecare sfârșit de săptămână din luna iunie și, foarte probabil, în iulie. Directorul Filip a declarat că scopul mini-concertelor și spectacolelor este de „revenire la normalitate”. „Ne era dor să ne reîntâlnim cu publicul, cu publicul iubitor de folclor, cu publicul iubitor de muzică clasică, de muzică de calitate. Aceste concerte sunt gustate de public și sperăm să revenim în forță și să facem lucruri frumoase”, a afirmat Sorin Filip.

În Cetatea de Scaun, violonista Diana Păstru, pianistul Johannes Onesciuc, trompetistul Ionuț Țanța și Emil Lupu - voce, din orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu” au încântat publicul vizitator cu lucrări celebre de muzică clasică, jazz și caffe-concert. Pianistul Johannes Onesciuc a declarat, în a treia zi de mini-concerte, că s-au străduit să ofere publicului un repertoriu cât mai variat, iar răspunsul a fost pozitiv. „Oamenii încep ușor, ușor să se adune, lucru care ne bucură. Noi am fost fericiți să putem ieși, să putem arăta munca noastră”, a spus pianistul.

O spectatoare suceveancă ne-a declarat că a venit la Cetate duminică după-amiază pentru că pentru ea acesta este locul „care caracterizează cel mai bine Suceava”.

Un turist din Medgidia-Constanța ne-a spus că a profitat de minivacanța de Rusalii pentru a reveni pentru câteva zile în Suceava, după foarte mulți ani și se bucură că a făcut această alegere. „Vizităm Cetatea, vrem să vizităm și Catedrala și alte obiective turistice - Voroneț, Sucevița, Moldovița și alte mănăstiri care sunt în Bucovina”, a spus acesta.

La Muzeul Satului Bucovinean, cei care au venit în grupuri mai mari – prieteni, cunoscuți sau din aceeași familie - și-au împărțit băncile, ceilalți s-au așezat comod pe iarbă și s-au bucurat de momentele folclorice susținute de interpreții Ansamblul artistic “Ciprian Porumbescu”: Lucica Păltineanu, Marian Gogan, George Finiș, Rodica Andronic, Nicolae Vieru, Dinu Croitor, Constantin Pascal, Adrian Semeniuc, Dan Decebal Chitic, Cosmin Croitor, Vlad Dochița și Leonard Raicu.

Printre cei așezați comod pe iarbă am descoperit atât turiști din țară, cât și suceveni. Unul dintre aceștia din urmă ne-a spus că a venit să se relaxeze, dar este dezamăgit că „frica asta de corona” face ca spectacolele să dureze prea puțin.

Un turist din Ardeal, însă, s-a declarat foarte încântat de modul în care organizatorii au ales să vină din nou către public și ne-a spus că a profitat din plin de libertatea de călătorie recâștigată după starea de urgență și de vremea bună pentru a vizita Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzică și trei hectare de natură pentru relaxare, la Cetatea Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 1668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzică și trei hectare de natură pentru relaxare, la Cetatea Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei