Centrele din județ pentru persoanele adulte cu handicap s-au confruntat în ultima perioadă cu focare de infectare cu COVID-19.
Situația pare să intre pe un făgaș normal: la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Sasca Mică sunt testate pozitiv doar trei persoane internate, iar la Centrul de la Costâna mai sunt infectate cu noul coronavirus patru persoane internate.
„La CRRN Sasca Mică, dacă la penultima testare au venit rezultate pozitive pentru 16 beneficiari (din cei 246 de beneficiari testați pozitiv, inițial), la momentul actual, au rămas doar 3 beneficiari testați pozitiv, conform ultimei testări. Toți beneficiarii au fost îngrijiți și monitorizați în cadrul centrului de către personalul medical instruit cu sprijinul DSP Suceava și al Spitalului Județean Suceava. În prezent, și beneficiarii care au fost internați în spital s-au vindecat și s-au reîntors în centru.
De asemenea, la CRRN Costâna, dacă la penultima testare au venit rezultate pozitive pentru 14 beneficiari (din cei 96 de beneficiari testați pozitiv, inițial) la momentul actual, au rămas doar 4 beneficiari testați pozitiv, conform ultimei testări”, anunță reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava.
La Costâna, la acest moment, persoanele internate în centru sunt asimptomatice și se află în îngrijirea personalului medical din cadrul centrului, instruit cu sprijinul unui medic infecționist de la Spitalul Județean Suceava.
Măsuri ale DGASPC
Conducerea DGASPC Suceava mai informează că din data de 16 martie, se efectuează triajul epidemiologic (luarea temperaturii la intrarea în tură și declarația pe propria răspundere) tuturor angajaților instituției.
În același timp, din aceeași dată, beneficiarii din centre sunt monitorizați și li se ia temperatura zilnic, dimineața și seara, pentru a urmări evoluția stării de sănătate și depistarea precoce a oricăror simptome.
De asemenea, în cazul centrelor din subordinea DGASPC, s-a recurs la izolarea beneficiarilor testați pozitiv de cei testați negativ, internarea angajaților testați pozitiv și luarea tuturor măsurilor de protecție de către personal.
Medicul centrului, împreună cu asistenții medicali, asigură traseele epidemiologice și realizează triajul epidemiologic, iar asistenții medicali monitorizează și completează, zilnic, fișa de monitorizare epidemiologică pentru toți beneficiarii și salariații.
Totodată, pentru a veni în sprijinul personalului aflat în izolare în ture, din cadrul centrelor rezidențiale, la nivelul DGASPC Suceava, s-a înființat o rețea de susținere și consiliere online, în care s-au înscris, voluntar, psihologi din toate serviciile Direcției, care au oferit suport emoțional și consiliere psihologică celor care au apelat la consiliere (personalului care lucrează direct cu beneficiarii din cadrul centrelor rezidențiale, copiilor aflați în asistență maternală sau în plasament familial, precum și persoanelor din comunitate).
„Menționăm faptul că atât pe site-ul Direcței (http://dgaspcsv.ro/contact/), cât și pe pagina de facebook a DGASPC Suceava, pot fi trimise mesaje, sesizări, solicitări de informații din partea oricărei persoane care are nevoie de ajutor sau vrea să sesizeze un abuz)https://www.facebook.com/ProtectiaCopiluluiSuceavaDorim să aducem mulțumirile noastre atât coordonatorilor, cât și întregului personal din centrele rezidențiale afectate, precum și colegilor din celelalte centre care au suplimentat lipsa personalului medical, tuturor celor care au fost angrenați în îngrijirea beneficiarilor din cadrul centrelor rezidențiale, care prin măsurile de protecție luate, prin spiritul de echipă și printr-o implicare deosebită au reușit să obțină aceste rezultate mult așteptate!”, transmite conducerea DGASC Suceava.