Modul în care se depozitează gunoiul la punctele moderne de colectare a deșeurilor amenajate în municipiul Suceava va fi supravegheat cu camere video, iar în baza imaginilor respective vor fi aplicate și amenzi celor care nu respectă regulile și produc mizerie sau afectează imaginea orașului.
Măsura, inițiată de viceprimarul Lucian Harșovschi, va fi pusă în aplicare cât de curând, după ce proiectul de hotărâre prin care s-au stabilit indicatorii tehnico-economici ai investiției, studiul de fezabilitate și locațiile unde să fie amplasate a fost aprobat în cadrul ședinței de Consiliu Local de miercuri.
“Sunt fel de fel de probleme cu aceste puncte de colectare, de la amplasarea lor până la modul în care unii dintre noi înțeleg să depoziteze aceste deșeuri. Până acum s-a mers pe vorba bună și mai puțin pe amenzi, pentru că operatorul mai are de montat 6 astfel de puncte de colectare și finalizează toate cele 200 care trebuiau amplasate până la finele anului. Pentru ca acest proiect să fie eficient și fiabil trebuie să ne implicăm toți. Într-o primă fază instalăm 37 de camere video în 29 de locații de colectare a deșeurilor și ne bazăm și pe spiritul civic al sucevenilor să identificăm persoanele iresponsabile, care nu respectă regulile de depozitare”, a precizat Lucian Harșovschi.
Astfel, introducerea noului sistem de colectare a deșeurilor menajere în municipiul Suceava, cu 100 de puncte de colectare îngropate și 100 semiîngropate, va fi completată în curând cu o nouă măsură, cea de supraveghere video a zonelor de depozitare “problematică”.
La această etapă s-a trecut după ce în prealabil au fost efectuate mai multe campanii de informare a populației cu privire la modul corespunzător de depozitare a deșeurilor.
„În acest fel vom putea monitoriza și interveni în timp real acolo unde se vor constata abateri de la legislația în vigoare, dar și ulterior, prin urmărirea imaginilor înregistrate. Camerele vor fi integrate în sistemul de supraveghere video existent în municipiul Suceava. Acest proiect are ca scop și responsabilizarea cetățenilor în ceea ce privește modul în care realizează colectarea selectivă”, a adăugat viceprimarul Lucian Harșovschi.
Conform hotărârii de Consiliu Local, încă de la montarea primelor containere moderne, s-au semnalat numeroase furturi de deșeuri, în special reciclabile, cu producere de mizerie în jur, au fost și cazuri de distrugere, inclusiv prin incendiere, dar cele mai dese sunt cazurile de aruncare a deșeurilor pe lângă punctele de colectare, chiar dacă acestea sunt golite.