Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier a demarat ample acțiuni de control al vehiculelor grele, control care se desfășoară cu instalația de cântărire a masei maxime autorizate. În acest context, luni după-amiază, pe DN 17, la Gura Humorului, a fost depistat un vehicul încărcat cu lemn, care depășea greutatea maximă admisă.
Florin Petru Homiuc, coordonatorul ISCTR Suceava, a declarat de la fața locului:
”A fost verificat un ansamblu auto ce transporta masă lemnoasă, care a fost condus de echipa noastră la amplasamentul de cântărire, unde s-a constatat depășirea maselor totale autorizate, atât pe axe, cât și pe total. Suspiciunile noastre au fost întărite și după verificarea documentelor, astfel că am solicitat sprijinul Gărzii Forestiere, pentru a verifica masa lemnoasă în plus față de documente”.
Ansamblul auto depășea masa maximă admisă cu aproximativ 6,5 tone, astfel că ISCTR a aplicat o amendă de 4.000 de lei.
Foarte probabil, cercetările ISCTR vor continua și cu verificări la sediul firmei.
”Aceste acțiuni vor continua în ritm intens. Aceste vehicule grele ce transportă masă lemnoasă sau mărfuri divizibile, cum ar fi piatră și nisip, sunt un risc real la siguranța circulației, dar și a infrastructurii rutiere”, a subliniat Florin Petru Homiuc, numit recent de inspectorul de stat șef Nistor Duval la conducerea ISCTR Suceava.
Inspectorii forestieri s-au deplasat la punctul de încărcare din Botoșani pentru a inventaria lemnul
O a doua anchetă în acest caz a demarat și Garda Forestieră Suceava.
Din verificările acestora a rezultat că transportul materialului lemnos pe drumuri publice s-a făcut în baza unui aviz de însoțire emis de către un operator economic cu sediul în județul Bistrița-Năsăud, având punctul de descărcare un operator economic din județul Botoșani.
Având în vedere că mijlocul de transport era de tip container metalic, cu încărcare prin partea superioară, fără dotare cu macara tip graifer, neexistând astfel posibilitatea manipulării pieselor de lemn în vederea inventarierii, luni seară, la ora 21.00, s-a dispus darea în custodie în vederea stabilirii provenienței a întregului ansamblu auto. Acesta a fost introdus într-un depozit autorizat de pe raza comunei Ilișești, fiind încheiate documentele legale de custodie.
În data de 26 mai 2020, la ora 8.00, s-a procedat la evaluarea materialului lemnos, dar în lipsa unui mijloc de manipulare a pieselor de lemn, s-a dispus ca verificările să fie continuate de către Garda Forestieră Suceava la destinație, în județul Botoșani. La punctul de descărcare se inventariază volumul efectiv transportat, volum care se va compara cu datele înscrise în avizul de însoțire.
Garda Forestieră a anunțat că va reveni cu date concrete despre transport și ce a rezultat în urma inventarierii.