Mașina unui polițist de frontieră de la Rădăuți, respectiv a unui polițist de la Vatra Moldoviței au fost incendiate intenționat în ultima lună de zile. Sunt doar cazuri recente, alți polițiști de frontieră ori polițiști de la Inspectoratul Județean fiind victime ale celor pe care i-au anchetat. Cu foarte puține excepții, aceste acte de intimidare asupra oamenilor legii au rămas anchete nefinalizate, cu autori necunoscuți. Din păcate, polițiștii victime ale acestor infracțiuni au trăit și alte deziluzii pe lângă cea că autorii faptelor de distrugere asupra bunurilor lor nu au fost prinși și nu plătesc pentru ce au făcut.
I-au dat foc la mașină, în fața locuinței de serviciu
Un exemplu în acest sens este agentul-șef adjunct Alexandru Daniel Pădurariu, fost șef de post la Marginea, care s-a transferat la Serviciul de Investigații Criminale Suceava după ce mașina pe care o avea în folosință i-a fost incendiată. În martie 2018, mașina polițistului a fost incendiată în fața locuinței de serviciu.
Probele ridicate de la fața locului au arătat ulterior fără dubiu că incendiul a fost provocat intenționat. Cu referire la autor sau autori, probele au fost însă foarte puține, iar bănuielile șefului de post au rămas doar la acest nivel.
Răspunsul comisiei: nu există probe certe, ci doar suspiciuni, că fapta are legătură cu atribuțiile de serviciu
În baza unei Hotărâri de guvern privind asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale poliţiştilor, subofițerul a înaintat conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Suceava o solicitare de a fi despăgubit pentru distrugerea mașinii. El a invocat articolul2, litera e, din Hotărârea Guvernului României 1083/2008, în care sunt incluse la bunuri ce pot fi despăgubite construcții cu destinația de locuit pentru polițist și familia sa, precum și anexele acestora, vehicule aflate în proprietatea sau folosința polițistului.
Comisia desemnată de conducerea poliției județene a stabilit neacordarea despăgubirilor motivat de faptul că polițistul nu a făcut dovada că autoturismul îi este în proprietate sau folosință (mașina era pe numele tatălui său, dar în folosința sa), precum și pentru că nu există probe certe, ci doar suspiciuni, că fapta are legătură cu atribuțiile de serviciu. Așadar, nici un sprijin pentru polițistul căruia i s-a dat foc la mașină în fața casei.
Polițiști supuși la presiune de infractori și dezamăgiți de lipsa oricărui sprijin
Comisarul-șef Marius Ciotău, șeful Secției Rurale de Poliție Gălănești, și președintele Corpului Național al Polițiștilor, organizația Suceava, ne-a declarat că aceste acte de intimidare grave asupra polițiștilor au tendința de a se înmulți, iar anchetele demarate pentru prinderea autorilor s-au dovedit a fi ineficiente, dându-se senzația chiar că nu sunt o prioritate.
”Este extrem de grav ce se întâmplă, colegii care au fost vizați de aceste acte de intimidare clare sunt oameni cu rezultate foarte bune, polițiști adevărați, muncitori, care merg mai departe și au trecut peste aceste momente, fiind hotărâți să își facă treaba. Când însă văd că nu primesc nici un sprijin de la ministerul de care aparțin, cum este cazul colegului Pădurariu, dezamăgirea este și mai mare. Așteptăm măsuri ferme, anchetele privind aceste incendieri să devină prioritare, pentru ca fermitatea noastră să nu aibă de suferit, iar infractorii să dea înapoi, pentru a nu se ajunge la acte și mai grave de violență din partea acestora”.
Cele două incendieri recente
Reamintim că acum câteva zile mașina unui polițist de frontieră a fost incendiată în curtea casei în care locuiește, aflată chiar peste drum de sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava.
În vara anului trecut, polițistul Cristian Bostă a primit emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru activitatea desfășurată pe linia combaterii contrabandei.
La începutul lunii aprilie, autoturismul BMW al unui polițist de la Vatra Moldoviței a fost incendiat în apropiere de locuința de serviciu a acestuia. Este unul din puținele cazuri de acest gen în care există un fir solid al anchetatorilor, cu privire la autorii acțiunii intenționate. La câteva zile după ce a fost incendiată mașina, polițiștii au efectuat patru percheziții la tineri din Vatra Moldoviței suspectați că ar putea fi implicați în incendierea autoturismului BMW al unui polițist. Ar fi vorba de suspecți de braconaj care erau monitorizați de polițiști, inclusiv de cel căruia i s-a dat foc la mașină. Ancheta este încă într-o fază preliminară și nu se poate vorbi nici aici de certitudini.