Municipiul Suceava și cele opt localități limitrofe - Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei - au ieșit din carantină, a anunțat, miercuri seara, ministrul de Interne, Marcel Vela. Prin Ordonanța Militară nr. 12, care a intrat în vigoare aseară, după publicarea în Monitorul Oficial, măsura carantinării Sucevei și a celor 8 localități, instituită prin Ordonanța Militară nr. 6 în data de 30 martie, a fost ridicată.
Marcel Vela a ținut să mulțumească sucevenilor pentru modul în care s-au comportat pe perioada carantinei: „Aş dori să mulţumesc compatrioţilor din judeţul Suceava pentru efortul, dăruirea şi impicarea lor din această perioadă. Prin tot ceea ce au făcut au avut grijă de sănătatea celor dragi şi au protejat pe ceilalţi cetăţeni din zonele limitrofe şi din toată ţara. Sunteţi eroii noştri sunteţi, nişte învingători şi pentru toate acestea vă mulţumesc din suflet, dumneavoastră, medicilor care au luptat în prima linie, colegilor din Ministerul Afacerilor Interne, Prefectului şi preşedintelui Consiliului Judeţean cât şi tuturor insituţiilor inplicate în acest efort titanic”
După 44 de zile în care deplasarea și accesul în/din zona carantinată au fost sever restricționate și sucevenii au stat în case, în marea lor majoritate, acum se pot bucura de o ușoară relaxare, iar din data de 15 mai vor avea parte de aceleași reglementări ca și cetățenii din restul țării.
Decizia de miercuri a autorităților este susținută de raportul săptămânal de supraveghere a situației COVID, elaborat de Institutul Național de Sănătate Publică, întocmit pe baza cifrelor transmise din teritoriu până la data de 10 mai. Din raport reiese că, în săptămâna 4-10 mai, în evoluția cazurilor județul Suceava nu mai este pe primul loc la cazuri noi și la decese COVID.
Conform raportului INSP, 37,5% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Neamț, Suceava, Bacău, București și Galați, iar 38% din totalul deceselor au fost înregistrate în Galați, Sibiu, Suceava, București și Mureș.
Pe ansamblu, județul Suceava rămâne pe primul loc, cu 20,8% din totalul cazurilor confirmate și cu 17,4% din totalul deceselor cu COVID-19 înregistrate, iar două județe, Suceava și Neamț, sunt înregistrate cu o incidență aparentă >50/100.000 locuitori.
Analiza mai arată că, la nivel național, unul din șapte cazuri de infecție cu COVID-19 a fost înregistrat la personal medical. Ca număr, au fost infectate 2.264 de cadre medicale, respectiv 14,6%.
În ceea ce privește decesele COVID la nivel național, analiza realizată de INSP arată că 76,6% din decese au fost la persoane peste 60 ani și 60,8% din decese au fost la bărbați. 89,3% dintre decedați aveau cel puțin o comorbiditate, pe primul loc la factorii de risc fiind afecțiunile cardiovasculare, pe locul doi diabetul, urmat de afecțiunile neurologice, renale, pulmonare, obezitate, neoplasm etc.