Purtarea măștii de protecție în jurul gurii și nasului a devenit obligatorie în municipiul Suceava și în cele opt localități unde este instituită carantina totală de pe 6 aprilie, așadar de mai mult de o lună de zile, însă paradoxul este că nu există nici o prevedere legală clară prin care polițiștii să poată lua măsuri de sancționare cu amendă a celor care sfidează și această regulă. Evident, nu s-a dat până acum nici o amendă pentru refuzul purtării măștii de protecție în locuri aglomerate.
Situația este valabilă în toată țara, iar problema se va acutiza imediat ce vor intra în vigoare măsurile de relaxare, iar portul măștii devine regulă obligatorie în toată țara. Sigur că oamenii înțeleg în majoritate că poartă masca pentru siguranța lor, însă polițiștii se întreabă, pe bună dreptate, ce pot face dacă de exemplu sunt sesizați că într-un autobuz o persoană tușește și refuză să se protejeze, iar ei nu pot lua nici o măsură legală. Această problemă pare să fi fost omisă de autoritățile statutului și trebuie reglementată cât mai repede. S-a încercat, la nivel de propunere, ca cei care refuză să poarte mască de protecție să fie amendaţi în baza Legii 61/1991, privind sancționarea unor fapte care încalcă normele de conviețuire socială, la articolul 2, punctul 29, în care se precizează următoarele: „constituie contravenție nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente în caz de calamități naturale sau alte pericole publice”. Aici sunt prevăzute amenzi de la 500 la 1.500 de lei numai că o analiză juridică mai atentă arată că situația de acum nu intră nici la calamități naturale, nici la alte pericol publice.
Cum s-au ”fript” deja cu amenzile date în baza ordonanțelor militare și declarate neconstituționale, polițiștii nu au de gând să mai aplice sancțiuni decât în baza unei legi clare și precise, care în mod evident acum nu există.