Numărul internărilor pacienților cu COVID-19 în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este în scădere, de circa 7-10 zile, dar cazurile internate în unitatea medicală se mențin peste 400. Luni după-amiază, erau 418 pacienți cu COVID-19, conform managerului unității medicale, dr. Anatolii Buzdugan. Întrebat câți dintre cei internați sunt asimptomatici, dr. Buzdugan a răspuns că 73 sunt confirmați pozitiv, fără nici un fel de simptome, iar 208 sunt cu forme ușoare de boală și primesc tratament simptomatic.
Numărul mare de pacienți face ca Spitalul de Urgență să rămână în continuare COVID, cu doar un sector non-COVID, dedicat urgențelor patologie medicală și chirurgicală. Spitalul Vechi nu are capacitatea de a interna 400 de pacienți, dar dacă s-ar aloca și județului Suceava structuri modulare pentru pacienții asimptomatici și cu forme ușoare, cum s-a făcut pentru București și Mureș, corpul principal al spitalului și ambulatoriul și-ar putea relua activitatea pentru patologia non-COVID. Această politică față de Suceava este de neînțeles, pe de o parte pentru că aici sunt cele mai multe cazuri din țară, iar pe de altă parte pentru că aceste așa-zise „structuri-COVID” din București și Mureș stau goale, nu au nici un pacient.
Din fericire, de la începutul epidemiei nu au fost decât două cazuri de infarct miocardic acut, care au fost dirijate spre Iași, și un singur caz de accident vascular cerebral, care a fost rezolvat cu succes la Spitalul Suceava. Trebuie precizat, de asemenea, că pentru orice pacient non-COVID care s-ar transfera de la UPU Suceava la un alt spital ar trebui să existe două teste COVID negative. Timpul necesar prelucrării probelor ar pune evident viața pacientului în pericol.
Dr. Anatolii Buzdugan a declarat că în spital „există disponibilitate” pentru cardiologia intervențională, odată cu revenirea după boală a echipei de aici. Atâta timp, însă, cât spitalul nou rămâne cu pacienți COVID și nu revine la structura de dinainte de criză este foarte dificilă nu doar intervenția chirurgicală pentru implantarea de stenturi, cât și monitorizarea postoperatorie, deoarece secția de Terapie Intensivă este dedicată acum pacienților COVID. Odată cu amenajarea unui compartiment ATI lângă secția Boli Infecțioase, conform propunerii fostului coordonator militar al spitalului, gen. dr. Ionel Oprea, această problemă ar fi rezolvată.
De altfel, ordinul nr. 753 din 8 mai a.c., al ministrului Sănătății, prevede ca Direcțiile de Sănătate Publică din fiecare județ să identifice unități de izolare și tratament destinate persoanelor cu infecție COVID - forme asimptomatice, devenite asimptomatice sau cu forme ușoare și fără factori de risc. Aceste unități trebuie să organizeze circuite separate pentru personalul ce le deservește și pentru pacienții COVID-19; de asemenea trebuie prevăzute cu spații de decontaminare. Ca personal, aici vor lucra medici de alte specialități decât boli infecțioase, medici rezidenți sau medici de familie, medici voluntari de orice specialitate, cu obligativitatea asigurării supravegherii asistenței medicale pe parcursul a 24 de ore, supervizați de medic infecționist (inclusiv telefonic).