Conform qigong-ului (n.r. multitudinea tehnicilor din sistemul practicilor energetice tradiţionale chinezeşti) medical și psihologiei energetice, acestei perioade îi corespund ficatul și vezica biliară. Primăvara, aceștia sunt receptivi, sensibili și se pot îmbolnăvi cu ușurință. Deci, este ideal să practicăm tehnici și exerciții care echilibrează funcționarea acestor organe. Ficatul este cuplat energetic, conform principiului yin-yang, cu vezica biliară. În momentul în care apare un dezechilibru energetic la nivelul ficatului, acesta se poate transmite vezicii biliare. După relația „mamă - fiu”, rinichii susțin și ajută vindecarea ficatului, iar dacă rinichii sunt slăbiți energetic din perioada iernii, vom intra în primăvară cu ficatul aflat într-o stare de vulnerabilitate și cu un dezechilibru energetic. Atunci când ficatul este obosit, automat scade și imunitatea, încep să apară probleme cu pielea și se dereglează ritmul general de adaptare. Vezica biliară intră în activitate maximă între orele 23 și 1, iar ficatul între orele 1 și 3. Dacă nu avem un somn odihnitor între acele ore, ficatul și vezica biliară vor avea de suferit.
În momentul în care avem crampe musculare, ne dor mușchii, avem spasme toracice și tresăriri, înseamnă că deja am atins primul nivel de oboseală a ficatului. Dacă începem să vedem neclar și avem ochii obosiți sau înroșiți, ne situăm la al doilea nivel de oboseală a ficatului. Atunci când unghiile prezintă infecții, devin moi și se exfoliază ușor, putem considera că ficatul se află într-un stadiu avansat de dezechilibru.
Simptomele fizice ale dereglării ficatului: afecțiuni hepatice, tumori abdominale, rigiditatea coloanei, dureri lombare, migrene, acufene, vedere neclară, stări de vomă, constipație, diaree, tulburări digestive, probleme de urinare, rezistență fizică scăzută, crampe musculare, afecțiuni ale ligamentelor, ten uscat și palid, păr și unghii degradate, fără luciu.
Simptomele psihice ale dereglării ficatului: senzația de suprasaturație percepută la nivel emoțional, autocontrol exagerat, instabilitate emoțională, lipsa voinței, crize de nervi, surescitare nervoasă, sensibilitate exagerată față de zgomote, mirosuri și arome, frustrare, stres, imposibilitatea de relaxare, planuri de viitor nerealist concepute.
Atunci când vezica biliară funcționează în armonie, ne concentrăm mai ușor, nu ne enervăm, suntem echilibrați, calmi, avem curajul să luăm decizii, iar când funcționarea ei este perturbată, ne enervăm, luăm decizii pripite sau chiar alternăm între agitație și stări depresive.
Simptomele fizice ale dereglării vezicii biliare: litiază, gust amar, dureri intercostale pe partea dreaptă, ten uscat și palid, senzație de căldură a coapselor, dureri de cap la nivelul frunții și la colțul gurii, transpirație excesivă, frisoane, ganglioni umflați, dureri de articulații, rigiditate în zona cervicală etc.
Simptomele psihice ale dereglării vezicii biliare: indecizie, gândire neclară, lipsa ideilor, țelurilor și planurilor de viitor, atenția exagerată la detalii, zgârcenie, nemulțumire constantă, nerăbdare, stări de iritare.
Vă prezentăm în continuare un exercițiu de qigong medical ce reglează funcționarea ficatului și a vezicii: pornim din poziția așezat cu picioarele depărtate cât putem de mult. Răsucim ușor corpul și punem ambele mâini pe sol în stânga, fără să le încrucișăm. Îndoim genunchiul stâng și tragem laba piciorului spre bazin. Întindem piciorul drept spre lateral spate cu partea interioară a labei piciorului lipită pe sol. Ne răsucim mai mult partea superioară a corpului spre stânga și privim înapoi peste umăr în stânga. Încercăm să menținem pe podea cât mai mult timp posibil degetul mare și partea interioară a labei piciorului drept. Tensiunea trebuie să fie simțită până în vârfurile degetelor de la mâini și picioare și ar trebui să o percepem în clipa în care ne răsucim complet corpul și privim înapoi peste umăr în stânga. În poziția finală respirăm abdominal, lent de 3 - 4 ori. Repetăm alternativ exercițiul de trei ori pe fiecare parte.
Pe site-ul www.mihaimoisoiu.ro, la secțiunea Terapie online – Exemplificări terapeutice video și audio puteți găsi fotografii cu modalitatea corectă de execuție a exercițiului.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com