Și pentru transportul în comun se vor aplica noi reguli care vor fi valabile începând de vineri, 15 mai. Guvernul a stabilit cum trebuie să ne comportăm și ce trebuie să facem în mijloacele de transport. Ca obligativitate, fiecare persoană care urcă în autobuz este obligată să poarte mască medicală sau non-medicală, care să acopere gura și nasul. De asemenea, s-a stabilit că numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim un metru între călători. Iată care sunt și celelalte măsuri:
- angajații vor fi instruiți să rămână acasă dacă au fost expuși direct la virus și/sau prezintă simptome (febră, dificultăți de respirație, tuse uscată). Se va efectua triajul zilnic al angajaților menținând distanțarea de 1 metru, prin interviu și termometrizare înainte de intrarea în tură.
- se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior) și se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.
- se vor efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, la un interval de cel mult 4 ore. Pentru vehiculele care parcurg un traseu cu durata mai mare de 4 ore, se va efectua curățenia și dezinfecția vehiculului la începutul și la finalul cursei. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.
- prin stațiile de difuzare din cadrul mijloacelor de transport, acolo unde acestea există, se vor comunica permanent informații cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19.
- conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (șoferi, pasager, persoane adiacente parcursului etc.).
- la îmbarcare/debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor respecta o distanță de minimum un metru unul de celălalt.
- Semn vizibil de culoare verde pentru locurile permise pentru transportul pasagerilor în microbuzele care fac curse interurbane
S-au stabilit reguli clare și pentru transportul intraurban, interurban și cel cu trenurile.
Astfel, companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului pasagerilor. În afara acestui aspect au fost impuse și alte obligații, respectiv:
- se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minimum un metru între pasageri;
- pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși;
- pentru microbuzele care efectuează transport intraurban este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.
În ceea ce privește regulile în mijloacele de transport în comun interurban/internațional rutier cu autobuze, autocare sau microbuze obligațiile sunt următoarele:
- se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minimum un metru între pasageri;
- companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului pasagerilor;
- pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe cealaltă ușă/celelalte uși.
Și în trenuri, măsurile de protecție sunt destul de severe și vor fi aplicate următoarele lucruri:
- se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minimum un metru între pasageri;
- pentru vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite
transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii;
- este interzisă introducerea vagoanele de tip restaurant în componența garniturilor;
- pentru toaletele din vagoane este obligatorie asigurarea apei curente, a săpunului lichid și a dezinfectantului de mâini.