Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi între 2.000 şi 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanţelor militare şi a condiţiilor de ieşire din case în perioada stării de urgenţă. Judecătorii au declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare pe motiv că nu au claritate şi predictibilitate. Astfel, amenzile primite şi contestate în instanţă vor putea fi anulate în baza deciziei CCR. În această situație se regăsesc sute de cetățeni ai județului Suceava care nu au ținut cont de reglementările din ordonanțe și care au primit amenzi și de câte 20.000 de lei.
Decizia a fost luată la sesizarea Avocatului Poporului, instituţie condusă de Renate Weber, care a venit cu o serie de critici legate de neconstituţionalitea unor prevederi care îi permit preşedintelui să legifereze în perioada stării de urgenţă. Un alt punct criticat de instituţia Avocatului Poporului îl reprezintă şi amenzile contravenţionale instituite prin ordonanţele militare.
„Din analiza întregului act normative, astfel cum a fost modificat şi completat prin Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2020, remarcăm faptul că Guvernul nu a prevăzut vreo faptă contravenţională care să poată fi sancţionată, ci s-a limitat să reglementeze (…) că «nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenţie» (…) Este de remarcat că, prin formularea generică utilizată la art. 9 (a cărui nerespectare atrage răspunderea contravenţională) fapta nu este configurată prin lege (…). Or, în ipoteza contravenţiilor, legiuitorul trebuie să indice în mod clar şi neechivoc obiectul material al acestora în chiar cuprinsul normei legale (…)”, se menționează în sesizarea formulată la Curtea Constituțională.