În urma deceselor înregistrate la două persoane vârstnice, rezidenți din cadrul Căminului de Bătrâni Bogdănești, care au fost și confirmate pozitiv COVID-19 în primele zile ale săptămânii trecute, în cursul zilei de 29 aprilie, conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a demarat o anchetă epidemiologică la azilul din cadrul Mănăstirii Bogdănești. În cursul anchetei au fost testați angajații din cadrul personalului de îngrijire, precum și toți rezidenții căminului de bătrâni, stabilindu-se o infestare în masă în cadrul unității de îngrijire a persoanelor vîrstnice. Medicul Manuela Trifan, șefa Direcției de Sănătate Publică Suceava, ne-a declarat vineri, la finalizarea anchetei epidemiologice de la Bogdănești:
”Noi ne-am autosesizat înainte de 29 aprilie, când au apărut două decese la doi bătrâni care proveneau din centrul de la Bogdănești, depistați pozitiv. Începând de miercuri, timp de două zile am trecut la testarea întregului personal și a bătrânilor din centrul Bogdănești. În cursul zilei de vineri, 1 mai, ne-au parvenit rezultatele care au arătat că 63 de bătrâni din totalul de 124, precum și 9 cadre de îngrijire din cei 25 angajați, sunt pozitivi. În cursul zilei de astăzi m-am deplasat împreună cu prefectul și subprefectul județului Suceava la centrul din Bogdănești, să evaluăm situația de acolo. Am constatat acolo că pozitivii sunt cazuri asimptomatice, dar sunt bătrâni cu suficiente comorbidități, precum și persoane la pat.”
Măsuri urgente luate în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
Modul în care trebuiau să acționeze cei responsabili după confirmarea focarului COVID-19 de la Bogdănești, a fost stabilit în cadrul unui ședințe care a avut loc vineri la ora 14.00 la Prefectură. În cadrul ședinței s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în afara autorităților fiind prezent și Protopopul de Fălticeni, preotul Adrian Dulgheriu din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și reprezentații Centrului Social Creștin Bogdănești. În urma discuțiilor avute, s-au luat câteva măsuri în favoarea pacienților COVID și a unităților spitalicești, precum și pentru protejarea celor rămași în centru. Medicul Manuela Trifan ne-a relatat telefonic despre aceste măsuri urgente:
”S-a hotărât ca toți pacienții pozitivi să fie internați etapizat în decurs de 48, maxim 72 de ore în Spitalul Județean Suceava. Pentru cei rămași în centru, aceștia vor rămâne sub supravegherea unei echipe formate din medic epidemiolog și asistent, desemnate din partea spitalului Fălticeni, care se vor deplasa în fiecare zi în centrul din Bogdănești. Această echipă va face și instruirea privind portul de către personal al echipamentului de protecție, existând deja mobilizare pentru aprovizionarea centrului cu astfel de echipamente. Am luat măsura internării rezidenților pozitivi de acolo, având în vedere vârsta înaintată a acestora și faptul că personalul de îngrijire al centrului nu este unul calificat din punct de vedere medical.”
Aceste măsuri s-au luat după ce în centrul de îngrijiri s-a constatat că există condiții de izolare pentru bătrânii testați pozitiv, dar nu pot fi instituite circuite separate pentru asigurarea hranei, a lenjeriei și a personalului. Lipsa substanțelor biocide pentru igienizarea suprafețelor și a mâinilor, precum și a echipamentelor de protecție a dus la luarea măsurii de aprovizionare urgentă cu aceste materiale, fiind dispusă efectuarea unei dezinfecții totale a centrului din Bogdănești.
În cadrul ședinței a fost solicitat sprijinul DSP Suceava pentru a fi asigurate paturi în cadrul spitalului județean pentru cei ce urmează a fi internați acolo.
Primii pacienți au fost transferați cu ambulanțele în cursul serii de vineri, transporturile continuând sâmbătă și în cursul zilei de duminică. Pacienții au fost internați în mai multe secții ale spitalului, în funcție de asocierile morbide de care suferă, în primele tranșe ajungând cei cu afecțiuni mai severe.
Preotul Gheorghe Loghinoaia de la Mănăstirea Bogdănești a fost numit responsabil cu organizarea turelor pentru izolarea preventivă la locul de muncă și asigurarea managementului serviciului. Au fost astfel organizate, după modelul altor centre de îngrijiri, ture lungi de 14 zile, la schimbarea de tură urmând a avea loc o testare a personalului de îngrijire care iese sau intră în tură.