Echipa de conducere militară a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, gen. dr. Ionel Oprea și col. dr. Daniel Derioiu, şi conducerea interimară aleasă, dr. Anatolii Buzdugan și dr. Valeriu Gavrilovici, au participat, miercuri, la o ședință de lucru cu conducerea Consiliului Județean Suceava și prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan.
Medicii militari au prezentat o listă de „necesități imediate” pe care le-au identificat la nivelul unității medicale.
Astfel, aceștia au propus înființarea unui laborator propriu al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dotat și utilat la cele mai înalte standarde, care „să fie capabil să realizeze imediat analizele uzuale”. Medicii militari și-au exprimat în mai multe rânduri surprinderea că un spital de talia celui din Suceava nu are propriul laborator. Menționăm că unitatea medicală nu mai are laborator propriu din octombrie 2004, pe vremea când spitalul se afla în subordinea Ministerului Sănătății și, în urma unei licitații de externalizare simultană, serviciile de laborator ale Spitalului Judeţean Suceava, Spitalului Municipal Rădăuţi şi Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc au fost adjudecate de o companie privată.
Medicii militari au mai solicitat dezvoltarea sistemului informatic și protecția împotriva atacurilor, având în vedere că acesta stochează date medicale personale ale pacienților, dar și pentru acuratețea raportărilor efectuate.
De asemenea, au arătat că trebuie asigurată o gestiune integrată în farmacia proprie a unității medicale, prin introducerea nu numai a medicamentelor necesare, dar și a echipamentelor și materialelor de protecție, pentru a se preveni eventuale disfuncționalități în evidența și utilizarea acestora.
Comunicare și relație bună cu angajații sunt alte „necesități imediate” identificate de medicii militari
Potrivit medicilor care au asigurat timp de o lună conducerea Spitalului de Urgență Suceava, este necesară cooptarea unui medic epidemiolog care să asigure, să monitorizeze și să dezvolte circuitele epidemiologice ale instituției medicale, prin demersuri realizate către toate autoritățile competente, inclusiv prin solicitarea sprijinului autorităților universitare.
Mai trebuie construite filtre de acces, cu păstrarea funcționalității lor, și trebuie dotat centrul de hematologie al spitalului, „având în vedere că Suceava este un generator de anticorpi de plasmă”.
Medicii militari au arătat că este necesară punerea în aplicare a Planului de reacție și a Planului de monitorizare, documente de bază pentru o bună gestionare a situației de criză și trebuie realizat un management al resursei umane, prin „stabilirea unei relații cu salariații bazate pe respect reciproc, loialitate și transparență”. „Implementarea principiilor de management prin cooptarea și cointeresarea angajaților, prin respectarea opiniilor obiective și încurajarea inițiativelor” și promovarea unei comunicări interne și externe eficiente sunt alte „necesități imediate” identificate de conducerea militară a spitalului și transmise conducerii unității tutelare a spitalului și noii conduceri a unității medicale.
În acest context, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a solicitat noii conduceri interimare să informeze imediat atât Consiliul de Administrație al spitalului, cât și CJ asupra problemelor cu care se confruntă, pentru a putea oferi imediat sprijinul necesar. De asemenea a insistat asupra unei comunicări externe „transparente și obiective”, „pentru ca cetățenii să fie informați corect, să cunoască modul în care sunt asigurate serviciile medicale de către unitatea medicală, dar și pentru a se evita dezinformarea și propagarea unor știri nereale”, conform unui comunicat transmis de Prefectura Suceava.
În comunicat se mai arată că noul manager interimar, dr. Anatolii Buzdugan, și noul director medical, dr. Valeriu Gavrilovici, au spus că deși nu au experiență în managementul unei unități medicale, „conștientizează greutatea votului primit” și „vor face tot posibilul să facă față acestei provocări, intenționând să-și mobilizeze colegii prin respect și profesionalism”.
Echipa de conducere medicală militară va preda managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava către noua conducere interimară începând cu data de 1 mai 2020.