Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 apr 2020 - Anul XXV, nr. 98 (7403)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Singura șansă

Instanțele sucevene vor fi asaltate de contestații împotriva amenzilor date prin ordonanțele militare, unele enorme, altele ”doar” mari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe rolul instanțelor încep să fie înregistrate dosare în care sucevenii cheamă în judecată Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, pentru anularea proceselor verbale prin care au fost amendați recent în baza bine cunoscutelor de acum ordonanțe militare în vigoare. Este doar începutul acestor acțiuni în instanță, fapt pe care ni l-au confirmat mai mulți avocați suceveni care pregătesc numeroase contestații pe care le vor depune în următoarea perioadă. 

 

Își caută salvarea la avocați și judecători

Amenzile date în baza ordonanțelor militare pleacă de la 2.000 de lei, însă sunt și destule cazuri în care suceveni persoane fizice au primit amenda maximă, de 20.000 de lei. Deși la prima impresie am fi crezut că amenzile mari s-au dat în cazurile excepționale (cum ar fi cele privind petrecerile sfidătoare din zilele de Paște), am constatat că nu este așa, iar unele sancțiuni de 20.000 de lei par a fi evident nejustificate.

În aceste condiții, oamenii apelează la avocați și la instanțele de judecată, sperând să obțină anularea lor ori transformarea în avertismente. Întrebarea care se pune este cui folosesc aceste amenzi mari, care în mare majoritate nu vor fi plătite și care vor aglomera activitatea instanțelor, și așa grav perturbată de pandemie.

 

Nu au știut să completeze declarația sau au completat-o greșit și au încasat amenzi mari

Avocatul sucevean Marius Sinescu ne-a declarat că în majoritatea cazurilor în care s-au dat amenzi oamenii nu au știut să completeze sau au completat greșit declarația: ”De exemplu, nu toți oamenii au avut acces la o imprimantă pentru a-și lista acele declarații și nu au știut că pot folosi o declarație de mână. Un client a încasat amenda maximă pentru că nu s-a încadrat în orele trecute în declarație. Cuantumul amenzilor diferă foarte mult, sancțiunea minimă sau maximă fiind la latitudinea agentului. Chiar dacă contravenienții au încălcat de principiu o ordonanță militară, consider că amenzile mari vor fi diminuate de instanțe ori vor fi transformate în avertismente”.

 

Amendat cu 20.000 de lei pentru lipsa declarației pe propria răspundere

Avocatul rădăuțean Tudor Sălăgean ne-a prezentat exemplul unui client pe care îl va reprezenta, ce a fost amendat cu 20.000 de lei, pe 8 aprilie, pe raza comunei Drăgușeni. Bărbatul a primit amenda maximă pentru că nu ar fi avut asupra sa declarația pe propria răspundere, după cum scrie și pe procesul-verbal de sancționare. Contravenientul susține că a avut-o, însă esența este alta. Se justifică o astfel de amendă pentru lipsa unei declarații?

Avocații cred că aceste amenzi maxime vor fi aproape cert reduse drastic, anulate ori schimbate în avertismente de judecători.

”În special maximul de 20.000 de lei aplicabil persoanelor fizice este vădit disproporționat raportat la nivelul veniturilor din România și la situația dificilă din punct de vedere economic. Vorbim de o amendă de aproximativ 4.000 de euro, într-o țară în care veniturile sunt cele pe care le știm. Consider că scopul sancțiunii trebuie să fie gândit ca fiind rezonabil, adică să poată fi și atins, adică achitat de contravenient”, a explicat Tudor Sălăgean.

 

Nu se mai poate achita jumătate din minim, ci jumătate din amenda încasată

Avocatul Sălăgean a explicat că dacă la începutul stări de urgență putea fi achitat jumătate din minimul prevăzut de lege, adică 1.000 de lei, odată cu Ordonanța Militară 3 s-a statuat că se poate achita în 15 zile jumătate din amenda stabilită de agent. În cazul de față, omul amendat cu 20.000 de lei ar putea achita 10.000 de lei, nici un leu mai puțin.

”Stabilirea unor cuantumuri vădit disproporționate, atât față de valorile sociale ocrotite de lege, cât și față de puterea de cumpărare, reprezintă un atac la viața, sănătatea și întreținerea contravenientului și a familiei acestuia”, este de părere Tudor Sălăgean.

 

Rata de succes la contestații ar putea fi destul de mare

Avocatul Tudor Sălăgean arată că stabilirea unor amenzi atât de mari nu este până la urmă nici în beneficiul Statului Român, deoarece mulți nu vor avea cum să le achite efectiv, și chiar dacă procesele-verbale vor deveni titluri executorii, executarea silită nu va putea fi pusă în practică.

”De la caz la caz, judecătorii, luând în considerare circumstanțele personale ale fiecăruia în parte, vor putea înlocui amenzile, mai ales cele maxime, cu sancțiunea avertismentului, fie vor reduce cuantumul acestora până la limita minimă de 2.000 de lei”, este părerea avocatului Sălăgean.

Alți avocați cu care am stat de vorbă au și ei clienți aflați în situații similare. Chiar și amenzile de 2.000 de lei pot fi contestate cu șanse mari de anulare, cred aceștia. Oricum ar fi, cert este că judecătorii vor avea de analizat multe astfel de contestații.

Sigur că nu trebuie generalizat, iar unele amenzi sunt justificate, însă credem că și multe sunt nejustificat de mari, chiar dacă legal agenții care le-au aplicat sunt acoperiți de prevederile acestor ordonanțe date în perioada de stare de urgență.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instanțele sucevene vor fi asaltate de contestații împotriva amenzilor date prin ordonanțele militare, unele enorme, altele ”doar” mari.
 Vizualizări articol: 2543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instanțele sucevene vor fi asaltate de contestații împotriva amenzilor date prin ordonanțele militare, unele enorme, altele ”doar” mari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei