Comitetul pentru Situații de Urgență Suceava s-a întrunit, luni, în ședință extraordinară, sub conducerea prefectului Alexandru Moldovan, pentru a analiza modul de aplicare a măsurilor de carantinare pentru municipiul Suceava și cele 8 localități limitrofe, precum și derogările de intrare/ieșire pentru anumite categorii de persoane cu domiciliul în zona carantinată. Conform unui comunicat de presă remis de Prefectura Suceava, din totalul solicitărilor de derogare primite la Centrul Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției, au fost acordate până acum 903 derogări, care reprezintă aproximativ 10% din totalul solicitărilor primite, în baza unor documente justificative și motive temeinice.
Având în vedere că există în continuare o cerere foarte mare de solicitări pentru derogare, prefectul județului Suceava a subliniat că „este prioritară exigența în aplicarea măsurilor necesare stopării răspândirii COVID – 19”, insistând că orice abatere de la regulile instituite și orice încălcare a condițiilor de carantină „poate duce la o eventuală prelungire a măsurilor restrictive pentru municipiul Suceava și cele 8 localități limitrofe”.
Ținând cont de numărul și natura solicitărilor primite, membrii CJSU au hotărât ca în fiecare zi, la ora 14.00, un colectiv format din reprezentanți cu drept de decizie din cadrul autorităților competente să analizeze și să decidă asupra oportunității și legalității de a acorda sau nu derogare. Decizia va fi fundamentată, în primul rând, de punctul de vedere al specialiștilor epidemiologi, dar și de urgența care stă la baza solicitării.
În ceea ce privește acordarea derogărilor solicitate de diverse persoane juridice, pentru lucrări sau activități specifice acestei perioade, prefectul județului Suceava a atras atenția asupra necesității de a se efectua o analiză temeinică a contextului general având în vedere că multe dintre aceste activități pot fi efectuate cu personal aflat în zona de protecție.
Inspectorul-șef al ISU Bucovina Suceava, col. Costică Ghiață, a specificat că la această dată sunt peste 400 de cereri adresate centrului județean, de către persoane fizice, pentru a obține ieșirea din zona de carantină în vederea realizării de munci agricole pe terenurile proprietate privată, cu suprafețe ce variază de la câțiva ari la câteva hectare, pentru motive medicale, îngrijire persoane vârstnice etc.
Directorul executiv interimar al DSP Suceava, dr. Manuela Trifan, a subliniat că pentru muncitori zilieri implicați în campanii agricole sau de plantări nu se poate accepta acordarea de derogări deoarece „această categorie se regăsește cu ușurință și în afara zonei carantinate, putând fi utilizată forța de muncă necesară din zona de protecție”, conform comunicatului.
În ceea ce privește solicitările de derogări primite de la cultele religioase, persoane fizice sau juridice cu activitate în domeniul agricol sau non-agricol, la propunerea prefectului județului Suceava s-a adoptat decizia de a se solicita punctul de vedere al instituțiilor abilitate, care ulterior să fie validat de coordonatorul regional desemnat pentru gestionarea crizei de COVID-19 în Regiunea NE, conf. dr. Lucian Indrei.
Prin urmare, prefectul județului Suceava a solicitat puncte de vedere tehnice de la autoritățile competente - APIA, Direcția Agricolă - referitoare la documentele justificative ce trebuie prezentate de persoanele care doresc să-și lucreze terenurile aflate în afara zonei de carantină, dar și pentru a fundamenta o eventuală decizie referitoare la oportunitatea de a acorda derogări persoanelor fizice pentru astfel de activități.
În acest context, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Lăcrămioara Vieru, a salutat relaxarea condițiilor de circulație pentru apicultori deoarece prin aceasta s-a rezolvat o problemă importantă în ceea ce privește efectivele de albine, știut fiind că „o încărcare foarte mare cu albine într-o zonă restrânsă conduce la decimarea populației de albine”.