Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat, luni, 27 aprilie, că grădinițele, școlile și universitățile din România nu se redeschid în acest an școlar, pentru a fi evitate riscuri majore privind noi îmbolnăviri cu COVID-19.
Acesta a menționat că profesorii și elevii vor continua învățământul la distanță, prin intermediul platformelor online, urmând ca anul școlar să se încheie pe 12 iunie.
„Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri - riscul major ca elevii să ducă boala la școală și un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. În concluzie, s-a decis ca în acest an școlar grădinițele, școlile, universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri. (…) Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor”, a menționat Klaus Iohannis.
Acesta a mai subliniat că elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum, iar în cazuri excepționale se poate face o evaluare suplimentară.
Astfel, unitățile de învățământ își vor redeschide porțile pentru preșcolari, elevi sau studenți începând cu luna septembrie, pentru anul școlar 2020-2021.
Ce fac elevii din anii terminali
O situație deosebită este în cazul elevilor din clasele terminale, a 8-a, a 12-a și a 13-a. Aceștia vor putea să revină la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale.
„În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale. Examenele naționale - evaluarea națională și bacalaureatul - se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli”, a mai spus președintele.
Ce decizii au luat celelalte țări din UE
Președintele Iohannis a menționat că a constatat că deja sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile, iar în alte țări situația este încă în evaluare.
„Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple”, a exemplificat acesta.