Bilanțul la o lună de la momentul în care Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost închis pentru 48 de ore, după ce a explodat „bomba COVID-19”, arată că 18,5% din cazurile de infecție cu noul coronavirus sunt în județul nostru, iar la decese confirmate cu COVID-19 Suceava este tot pe un nedorit prim loc, având 20,6% din numărul total de decese înregistrate pe teritoriul României. În data de 23 aprilie 2020, conform raportărilor Grupului de Comunicare Strategică și ale Prefecturii Suceava, avem un număr total de cazuri confirmate cu COVID-19 de 2.417, un număr de 104 decese, 782 de persoane externate din spital și 275 de persoane vindecate.
Privind situația retrospectiv, ne amintim că prima suspiciune de COVID-19 în județ a fost în data de 7 februarie, la o profesoară care s-a întors din China în data de 1 februarie. A fost testată, rezultatul a fost negativ, la fel ca și cele ale testelor efectuate altor persoane suspecte de boală, până în data de 3 martie. În 3 martie a fost primul caz din județul Suceava confirmat, la un bărbat în vârstă de 71 de ani, care s-a întors din Lombardia în data de 28 februarie. El fusese internat în ziua precedentă în spitalul din Suceava, cu simptome sugestive de COVID-19. A fost transferat la Iași, conform protocolului care era în vigoare atunci, iar evoluția stării lui de sănătate a fost una favorabilă, fiind externat vindecat după o lună.
În data de 16 martie a fost al doilea caz confirmat de infecție cu coronavirus în județ, la un tânăr în vârstă de aproximativ 35 de ani, revenit din Italia, la Cajvana.
În următoarea zi, 17 martie, au mai fost confirmate două cazuri - un contact direct al tânărului din Cajvana și o persoană din Bosanci, care s-a întors de la Bruxelles.
În 19 martie sunt confirmate primele cazuri de COVID-19 la medici
În data de 19 martie au fost raportate 9 cazuri, dintre care doi medici infecționiști, iar în seara zilei de 21 martie, Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a informat că 11 dintre medicii săi sunt pozitivi la noul coronavirus. Se îmbolnăviseră medici din secțiile UPU, Boli Infecțioase, Pneumologie și Ortopedie.
În perioada 22-29 martie, la Suceava au fost înregistrate 22 de decese în rândul pacienților, dintre care 9 au fost comunicate public confirmate cu COVID-19.
În data de 23 martie a fost anunțată închiderea spitalului pentru 48 de ore, după ce 52 de cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus. Despre doi pacienți se știa cu certitudine că au murit din cauza COVID-19. Situația se agrava de la o oră la alta la spital. Într-o singură zi aproape că s-a dublat numărul cazurilor de medici și asistenți medicali pentru care s-a confirmat îmbolnăvirea cu noul coronavirus.
În data de 30 martie, numărul de cazuri confirmate cu noul coronavirus a ajuns la 593, în județul Suceava.
În acest context, ministrul de Interne a anunțat că a fost emisă Ordonanța Militară nr. 6 prin care municipiul Suceava şi localităţile Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei au intrat în carantină totală.
La Spitalul de Urgență Suceava, în data de 2 aprilie a fost instituită conducere militară. Medicul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat în mod oficial funcția de manager, iar gen. dr. Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a devenit coordonatorul militar al instituției spitalicești.
Testarea cadrelor medicale a arătat că, în data de 12 aprilie, mai mult de jumătate erau din județul Suceava: 429 de persoane.
Unde suntem astăzi
Astăzi, la o lună de management militar, circuitele medicale din spital sunt refăcute, spațiile sunt dezinfectate, s-au refăcut turele operative, medici şi asistenţi militari din Cluj au fost detaşaţi aici pentru asigurarea continuităţii, personalul medical a fost instruit pentru purtarea corectă a echipamentelor de protecţie, s-au refăcut stocurile cu medicamente şi materiale, s-au separat complet sectoarele COVID de non-COVID și o parte din secții și-au reluat încetul cu încetul activitatea. Spitalul se confruntă în continuare cu o lipsă de personal, pe de o parte deoarece peste 100 de medici sunt încă indisponibili din cauza COVID, iar pe de altă parte fiindcă aproape alți 100 de salariați ai spitalului au făcut cereri de concediu de odihnă, concediu fără plată, au demisionat sau au solicitat să treacă în șomaj tehnic.
Conducerea militară a spitalului ar trebui, teoretic, să rămână la Suceava până la sfârșitul stării de urgență, în data de 15 mai. Până atunci trebuie să fie găsită o formulă care să gestioneze în continuare cea mai mare unitate medicală din județ.