Preșcolarii care provin din familii cu posibilități materiale precare vor primi, lunar, tichete sociale în valoare de 100 de lei, acest sprijin financiar fiind acordat de statul român pentru a ”stimula participarea în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate”.
Aceste tichete se acordă din anul 2016, având o valoare de 50 de lei, iar la finele săptămânii trecute, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind dublarea cuantumului acestui ajutor, la 100 de lei.
Aceste tichete pot fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte sau rechizite.
Programul se adresează copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani, însă sunt și excepții. Copilul beneficiar poate avea sub vârsta de 3 ani, dacă urmează cursurile învăţământului preşcolar, sau poate depăşi vârsta de 6 ani dacă continuă să meargă la grădiniţă ca urmare a recomandărilor specialiştilor (copii cu dizabilităţi sau cu dificultăţi de învăţare).
Pentru a beneficia de stimulentul financiar, părinții care se încadrează în cerințe trebuie să depună la Primăria de care aparțin un dosar care cuprinde: cerere – declarație (se poate descărca de pe site-ul Primăriei Suceava), acte privind veniturile și componența familiei, documentul de înscriere la grădiniță.
Pentru reducerea și prevenirea abandonului școlar
Prezenţa la grădiniţă a copiilor preşcolari este o condiţie preliminară foarte importantă în reducerea şi prevenirea abandonului şcolar care survine după grădiniţă.
Cât despre beneficiarii eligibili, "stimulentele educaționale se acordă copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat. (...) Stimulentul educațional se acordă și copiilor aflați în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depășesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocației pentru susținerea familiei", se arată în lege.
Stimulentul educațional se distribuie lunar în perioada septembrie – iunie.
Cu toate că numărul preșcolarilor eligibili ar fi mult mai mare, în municipiul Suceava solicitările pentru aceste tichete au fost foarte puține.
Aşa rezultă dintr-o informare a Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Municipiului Suceava, care arată că, pe durata anului calendaristic 2019, s-au distribuit 200 de tichete, în valoare totală de 10.000 de lei.
În anul şcolar 2018-2019 au fost înregistrate 16 dosare cu 20 de beneficiari. Pe de altă parte, în anul şcolar 2017-2018 au fost depuse şi au fost gestionate 17 dosare, cu 20 de beneficiari, în anul şcolar 2016-2017 au fost gestionate 21 de dosare, cu 30 de beneficiari ai sprijinului financiar în cauză.