O tânără din Cajvana, Diana-Anastasia Seserman, în vârstă de 17 ani, elevă la Colegiul ”Mihai Eminescu” Suceava, profil pedagogie, coase cămăși, curele și chimire cu mărgele. Pentru Diana, portul popular și tradițiile reprezintă cea mai mare pasiune. Ori de câte ori pune mâna pe ac și începe să coase o cămașă, gândul o poartă în copilărie, pe vremea când a început acest meșteșug.„Pasiunea mea pentru cusut a început acum 9 ani. De ziua mea de naștere, la împlinirea vârstei de 8 ani, părinții mi-au dăruit cel mai frumos cadou: un set ce includea mărgele și pânză pentru realizarea unui goblen. Cu chiu, cu vai, cu nervi la început, cu bucurii apoi, am reușit să finalizez cel mai frumos tablou. Eram foarte mândră de ceea ce făcusem”, ne-a povestit Diana.
La 13 ani, Diana și-a cusut prima cămașă populară
Deși nu a învățat-o nimeni să coase, și-a dat seama pe parcurs că asta îi place și că vrea să-și dezvolte această pasiune. Meșteșugul de împodobire a pânzei albe, din bumbac, țesută de casă, cu fire colorate, l-a învățat mai mult din dorința de a promova tradiția populară, care, în unele zone, se pierde.
La vârsta de 13 ani, Diana Seserman și-a cusut prima cămașă populară, pe care o poartă și acum cu mare drag la ocazii speciale, festivaluri și sărbători, deoarece, pe lângă pasiunea de a coase cămăși cu mărgele, îi place să și cânte. Când are ocazia, nu ezită să facă acest lucru.
„Când mă uit la prima cămașă cusută, nu îmi vine să cred că e a mea, că e cusută de mine. Mă amuză faptul că pe spate are mii și mii de noduri, tăieturi, dar important e că fața arată destul de bine. Îmi doresc să am în garderobă cât mai multe cămăși cusute de mâna mea. Într-o cămașă poți să vezi credința omului. Strămoșii noștri, prin modelele de pe cămașă își exprimau credința lor, dragostea de țară, dragostea de frumos și de natură”, ne-a mai spus Diana.
”În prezent, am 6 cămăși de finalizat”
Perioada acesta de pandemie și faptul că stă acasă i-a folosit tinerei din Cajvana, pentru că are timp mai mult pentru cusut. Ore în șir coase și cântă, împletind astfel două arte care nu pot decât să-ți bucure sufletul.
Cămășile sunt realizate integral manual, cu migală și grijă, pentru a putea transmite generațiilor viitoare portul tradițional românesc în întreaga lui splendoare și autenticitate. În zilele libere, cum este acum, obișnuiește să se trezească foarte devreme și să coase până seara, târziu.
Și pe timpul școlii, Diana își organiza foarte bine timpul, astfel ca să nu trecea o zi în care să nu coase măcar puțin. ,,Îmi place enorm de mult momentul în care îmi aleg mărgelele pe care urmează să le cos cu grijă și dragoste pe pânză. De obicei, nu-mi place să cos doar un model. În prezent, am 6 cămăși de finalizat. Le-am început pe toate, iar când mă plictisesc de un model, continui cu celelalte. Lucrez mult mai repede”, ne explică Diana.
Materia primă este adusă din Ucraina
Pânza pentru cămăși este adusă din Ucraina, la fel și mărgelele. Diana și-a adus aminte de o întâmplare petrecută acum câteva săptămâni. Din cauza acestei pandemii, granița cu Ucraina a fost închisă, iar întâmplarea face ca ea, exact în acel moment, să rămână fără mărgele. Era foarte neliniștită. A sunat la magazinul de unde și le procura, dar nu mai aveau nici măcar o punguliță pe stoc, din culorile pe care le folosea la cusut. A așteptat o săptămână până să primească o veste. Într-un final, la acel magazin au reînnoit stocul, și-a cumpărat și Diana mai multe pungulițe de data aceasta, pentru a fi sigură că nu i se mai întâmplă altădată să rămână fără mărgele. Acea săptămână a fost una nefericită pentru Diana, foarte monotonă, pentru că nu a cusut nimic în acele zile.
„Când cos, îmi place să doinesc”
Pentru că îi place ceea ce face, dar și pentru că materia primă este destul de scumpă, tânăra s-a gândit să coase cămăși nu doar pentru ea, ci și pentru alți oameni care își doresc să poarte o cămașă tradițională, făcută manual. Astfel, ea lucrează acum cămăși și pentru alți iubitori de tradiții. Însă pe lângă cămăși, Diana a primit multe comenzi de curele și chimire cu mărgele. Dacă ar fi să aleagă între cămăși și curele, spune tânăra, la curele are mai mult spor. ”O curea poate fi cusută cu mărgele în două zile, pe când o cămașă poate să-ți ia și două săptămâni, depinde de starea pe care o ai, de timpul alocat cămășii și, nu în ultimul rând, de starea ochilor. Obișnuiesc să lucrez mai mult la lumină naturală, dar, câteodată, trec și de miezul nopții. Când cos, îmi place să doinesc. Muzica mă ajută să-mi eliberez gândurile, să mă relaxez, să-mi odihnesc mintea, să mă gândesc la tot ce este bine și frumos”, ne povestește Diana Seserman.
”Mi-am creat chiar și propriile modele, cărora abia aștept să le dau viață pe pânză”
Să coși o cămașă populară nu este deloc ușor. Acest lucru poate să-l spună orice meșter popular care face acest meșteșug. Necesită multă răbdare și ambiție. Înainte de a începe să coase o cămașă, Diana măsoară fiecare element în parte: lungimea mânecii, talia, stanii, umerii. Apoi, scoate găurelele, tivește materialul, și când este totul gata, începe să coase modelul, cu mărgica pe față, făcând pe spate o linie verticală. Mama Dianei, Lidia-Loredana Seserman, este cea care îi croiește materialul, îl tivește, iar tânăra se ocupă cu cusutul modelelor tradiționale. La final, tot mama Dianei se ocupă de asamblatul iei, tot ea croșetează danteluța, cu ajutorul igliței. „Este o mândrie pentru mine să îmi fac singură costumul popular. Puține tinere din ziua de astăzi mai știu să țină acul în mână, dar pentru mine este o relaxare. De cele mai multe ori, aleg modele cu simbolul localității mele, Cajvana, care este frunza de stejar. De-a lungul timpului, am colecționat modele vechi, din culegeri. Mi-am creat chiar și propriile modele, cărora abia aștept să le dau viață pe pânză. Curelele și cămășile sunt realizate cu multă iscusință, și reușesc să încânte ochiul, aducând bucurie tuturor celor care intră în posesia unui <lucrușor de mână>, confecționat de mine. Cea mai grea perioadă pentru mine este cea în care sunt sărbători, una după alta. Cu greu reușesc să mă abțin de a nu pune mâna pe ac în acele zile. Trece atât de greu timpul, număr minutele, orele, zilele, până să pot coase din nou. Deocamdată, cusutul cu mărgele rămâne o pasiune. Dar, cu siguranță, ceea ce fac acum mă va ajuta foarte mult în viață, indiferent de meseria pe care o voi practica”, ne-a destăinuit tânăra din Cajvana.
Anul trecut, Diana Seserman a participat la Olimpiada națională de meșteșuguri, care s-a desfășurat la Sibiu, de unde s-a întors cu locul I. După ce va trece cu bine peste această perioadă, eleva își dorește să participe la o nouă ediției a Olimpiadei de meșteșuguri. Fiecare obiect lucrat de Diana-Anastasia Seserman este postat pe pagina ei de Facebook ,,Cămăși, Brâie, Curele cu Mărgele’’. Cei care doresc mai multe informații, pot suna la numărul de telefon: 0744 870 713.