Diferența între numărul de cazuri declarate vindecate de COVID-19 apărută între comunicarea făcută de Direcția de Sănătate Publică Suceava și cea a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava vine din procedura destul de laborioasă de confirmare a vindecării, care în această perioadă pune în dificultate unitatea medicală, încă puternic afectată de deficitul de personal.
Managerul spitalului, col. dr. Daniel Derioiu, a explicat, miercuri, că un pacient la care testele arată că nu mai are virusul poate fi externat cu starea de sănătate ameliorată, vindecat sau în stare staționară. Ca urmare, pacientul este declarat vindecat după ameliorarea simptomelor și semnelor clinice și radiologice, dispariția febrei și două teste PCR de identificare a ARN-ului viral negative, recoltate la 24 de ore distanță între ele, după 3 zile de afebrilitate și 14 zile de la confirmarea PCR a diagnosticului. Dr. Derioiu a arătat că spitalele care nu dispun de aparate PCR pot externa și fără testare, după 14 zile de tratament, cu ultimele trei zile fără febră și cu carantină încă 14 zile, cu urmărirea obligatorie a pacientului de către medicul de familie.
Pentru angajații spitalului procedura până la declararea oficială a vindecării este destul de laborioasă, urmărirea evoluției stării de sănătate a cadrelor medicale, atât scriptic, cât și faptic fiind realizată de asistentele-șefe din fiecare secție în parte, pe baza rezultatelor comunicate de la laborator. Datele sunt introduse în sistemul informatic al spitalului, confirmate și validate și apoi transmise către Direcția de Sănătate Publică. Lista cu cadrele medicale care au avut două teste negative la interval de 24 de ore este considerată de managerul Daniel Derioiu drept una cu „persoane care pot fi declarate apte de muncă”. „Vestea bună este că a crescut capacitatea de testare a spitalului și o mare parte dintre colegi, circa 300, au avut două teste negative la interval de 24 de ore și ni se pot alătura, ne putem baza pe ei. La DSP comunicăm rezultatele cu cei vindecați, dar noi suntem acum într-o cursă contracronometru, ne pregătim pentru ceea ce specialiștii evaluează că ne așteaptă în perioada următoare (n.r. o creștere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 și a cazurilor grave, care au nevoie de terapie intensivă), așa că pot să mai apară decalaje în actualizarea bazei de date referitoare la angajații spitalului care s-au vindecat”, a explicat col. dr. Daniel Derioiu.