Pentru a evita riscul răspândirii coronavirusului în perioada sărbătorilor pascale, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a venit în sprijinul Bisericii Ortodoxe, pentru a ajuta la împărțirea Sfintelor Paște și a Luminii Sfinte credincioșilor ortodocși din întreaga țară.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți seară că în urma semnării unui acord de sprijin cu reprezentanții bisericii, pâinea binecuvântată sau prescura sfințită va fi distribuită credincioșilor în cursul zilelor de vineri și sâmbătă, în intervalul orar 7-17, în toate parohiile din cadrul Patriarhiei Române. Credincioșii care se vor deplasa pentru a ridica prescura (anafora) din locurile special amenajate în fiecare parohie vor trece în declarația pe proprie răspundere numele lăcașului de cult. Angajații parohiei și voluntarii vor asigura respectarea distanței sociale, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
Organizarea distribuirii Luminii Sfinte și obiceiul sfințirii coșului în Bucovina
În cursul nopții de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și a voluntarilor veniți în sprijinul credincioșilor, purtând cu toții echipamente de protecție și legitimații de identificare. Credincioșii vor putea ieși în imediata apropiere a casei pentru a lua Lumina Sfântă, respectând regulile de distanțare socială și fără a forma grupuri mai mari de trei persoane. În același timp, 2-3 locatari dintr-o scară a blocului vor putea distribui Lumina pentru toți vecinii de pe scara blocului. Echipajele aflate în posturi de control și în punctele de trecere a frontierei de stat vor oferi Lumina Sfântă celor aflați în trafic. Prin intermediul preoților și al voluntarilor de sprijin, Lumina Sfântă va ajunge inclusiv în spitale și în centrele de carantină.
Având în vedere faptul că în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților nu există tradiția distribuirii ”Paștilor” (pâinea binecuvântată stropită cu agheasmă și vin), aici fiind respectată tradiția binecuvântării coșurilor de Paște, în parohiile din mediul rural, după slujba Învierii și la o oră pe care o va anunţa în prealabil, preotul însoțit de voluntari va merge și va duce Lumina Sfântă, sfințind atunci coșul pe care câte o persoană din familie îl va scoate în fața porții. Credincioșii vor primi cu această ocazie de la voluntari anafora sfințită în noaptea de înviere. În parohiile din cartierele mari sau din comunele răsfirate din zona de munte, consilierii voluntari, împărțiți pe sectoare, vor distribui credincioșilor, pe lângă anaforă, o bucățică de pască și o felie de salam ambalate și sfințite în prealabil de preotul comunității, prezența acestora în coș fiind semn al sfințirii întregului coș cu merinde.