Elevii suceveni care activează în cadrul Cercului de Șah din cadrul Palatului Copiilor Suceava se dovedesc a fi concurenți puternici la concursurile de șah online. Tehnologia modernă permite ca unele dintre activitățile cu copiii să poată fi coordonate de la distanță, ne-adeclarat prof. Marian Culapov, cel care coordonează Cercul de șah.
„Șahul, prin definiție, este și știință, și sport, nu s-a stabilit încă în ce ordine; unii vor spune și artă și nu vor greși nici ei. O lecție teoretică poate fi predată de la distanță, o poziție de șah de asemenea poate fi postată, urmărită și analizată de la distanță. În această perioadă, eu m-am axat mai mult pe crearea unor probleme pe teme teoretice tratate deja, probleme pe care le-am trimis pe internet tuturor copiilor care și-au manifestat interesul în această direcție”, ne-a spus profesorul Culapov.
Pentru începători, el a creat poziții în format pdf cu 12 sau 15 diagrame (fiecare diagramă reprezentând o problemă de șah), printabile pe format A4. Celor avansați sau din grupa de performanță le-a recomandat un soft gratis, cu care ei pot deschide seturile tematice de probleme pe care le trimite periodic, la solicitarea lor. Seturile de probleme sunt de dificultate ușor crescută de la unul la altul. „Am spus însă că șahul are și valențe de sport. Fiind un sport, în primul rând, individual, care nu presupune mișcare în timpul competiției, este favorizat din acest punct de vedere.
Sunt nenumărate site-uri care oferă amatorilor posibilitatea de a juca șah fie contra unui calculator, fie contra unui operator uman anonim, ceea ce nu dă o satisfacție mulțumitoare ca atunci când ai în față o persoană despre care știi ceva. Din această cauză, am căutat și am găsit o fundație și un club care oferă posibilitatea ca elevi și copii de la cluburi și școli din țară să se poată întrece într-un cadru organizat. Este vorba de Clubul de șah <Elisabeta Polihroniade>, care dorește ca anul acesta să organizeze pe internet concursul național de șah pe echipe școlare, pe care în anii precedenți l-a organizat la tablă”, ne-a explicat coordonatorul Cercului de șah.
Rezultate meritorii
Astfel, copiii au ocazia să joace pe internet cu alți copii, cărora le vor cunoaște identitatea și instituția școlară de unde provin. Deocamdată, activitatea decurge cu câte două concursuri individuale zilnic, la care participă cine dorește și are ca scop familiarizarea cu sistemul de joc. Elevii suceveni au participat la câteva openuri și au obținut rezultate chiar foarte bune. Cel mai recent exemplu este cel de pe 13 aprilie 2020, când elevii Cercului de șah au obținut rezultate excelente la cele două concursuri la care au participat pe site-ul Playchess.com.În concursul de la ora 13.30, Mitrofan Matei s-a clasat pe locul doi, cu 5 puncte din 5 partide (la egalitate cu primul clasat), iar Ștefan Matei, pe locul patru, cu 4 puncte din 5. Bine s-a prezentat și Crușninschi Vlad, locul treisprezece, cu 3.0 puncte. În concurs au fost 34 de concurenți. Concursul de la ora 19.00 a fost câștigat de Mitrofan Alexia, cu 4.5 puncte din 5 partide. Tot pe podium, locul trei, s-a clasat și Panțîru Robert-Thomas, cu 4 puncte din 5.
„Consider bune și rezultatele obținute de Știrbu Toma-Dimitrie, locul opt, cu 3 puncte, Buzilă Ștefan-Octavian, locul patrusprezece, cu 3 puncte, și Botezatu Ioan, locul cincisprezece, cu 2.5 puncte, din 37 de participanți. În continuare, intenționez să alcătuiesc două echipe: una de gimnaziu și una de ciclu primar, cu care să concurăm la Campionatul Național Școlar, unde sper să prindem măcar un podium”, a completat prof. Marian Culapov.