Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava funcționează încă la cota de avarie pentru că nu este tot personalul valid, dar se pregătește pentru perioada în care se estimează că va crește numărul cazurilor grave de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Colonelul doctor Daniel Derioiu, managerul interimar al spitalului, a declarat, vineri, într-un interviu postat pe site-ul MapN, că pentru perioada următoare se estimează, „într-un scenariu mai optimist”, dacă se păstrează regulile de distanțare socială și cele impuse de autorități și recomandate de specialiștii în medicină, „ca un vârf de încărcare cu pacienți să fie la 760 de paturi ocupate în sistemul sanitar din Suceava”. „Dintre aceștia, statistic vorbind, 10-15% pot fi pacienți de terapie intensivă. Ne-am făcut planul de răspuns pe ridicare graduală a capacității de răspuns pentru acești pacienți, astfel încât să putem mobiliza și deservi 130 de paturi de terapie intensivă în spital și 90 de ventilatoare. Asta ar fi o estimare făcută pentru evoluția în următoarele săptămâni”, a declarat colonelul medic Derioiu. El a subliniat, însă, că trebuie să se țină cont de particularitățile acestui virus și de faptul că atât contagiozitatea, cât și modul de răspândire sunt încă puțin cunoscute la nivel național și la nivel mondial.
Managerul interimar al Spitalului de Urgență Suceava a arătat că Terapia Intensivă funcționează în momentul de față cu 24 de paturi în ATI și 8 paturi în post-operator, iar ca plan de extindere sunt pregătite încă 11 paturi în sălile de operație, unde aparatele de ventilație mecanică pot funcționa ca și ventilatoare mecanice. Medicul a explicat că sălile de operație pot fi folosite fără probleme pentru că s-a redus semnificativ activitatea medicală chirurgicală, operațiile programate fiind amânate.
Doctorul Derioiu a declarat că în acest moment în ATI sunt ocupate 24 de paturi, iar 11 dintre pacienți sunt ventilați mecanic. În ceea ce privește personalul de specialitate ATI, medicul a afirmat că „suntem la limita de avarie”. „Funcționăm acum cu 8 medici, 30 de asistente medicale care sunt în parte dintre cele redistribuite din Blocul Operator și aproximativ 15 infirmiere și îngrijitoare, tot prin redistribuire din alte sectoare, din Blocul Operator. În momentul de față, activitatea este în continuare foarte dificilă și plină de riscuri în Terapie Intensivă, sunt măsuri de reorganizare în curs”, a spus managerul.
Potrivit acestuia, secția ATI are un nou medic-șef și se fac eforturi pentru acoperirea necesarului de materiale sanitare și echipamente. De exemplu, s-au primit 5 videolaringoscoape, pentru că exista doar unul. „Toate acestea sunt destinate creșterii gradului de protecție pentru personalul medical și scăderii riscului de infectare. Suntem într-o luptă contracronometru pentru a suplini această lipsă de personal medical, de a extinde capacitatea de terapie intensivă pentru că acest sector este în această pandemie cel mai greu încercat”, a spus col. dr. Derioiu.